OK BiH i Let's Do It | Press konferencija uoči velike akcije čišćenja u subotu 18.09.2021.

U sklopu specijalnog partnerstva sa Let's Do It Bosna i Hercegovina, danas je press konferencijom zvanično najavljena velika akcija čišćenja u našoj zemlji, koja će se održati u subotu 18.09.2021. na Svjetski dan čišćenja.

Tokom obraćanja na press konferenciji, dr sci. Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH je predstavio dugogodišnju saradnju u okviru specijalnog partnerstva, važnost djelovanja u okviru održivog razvoja, napomenuvši da se još davne 1996. godine, Međunarodni olimpijski obavezao da će promovisati održivi razvoj i zaštitu okoliša, a samim tim i svi olimpijski komiteti svijeta. Tako je okoliš postao treći stub Olimpizma, zajedno sa sportom i kulturom čija uloga je važan dio Olimpijske agende 2020+5. Uz zahvalnost LDI timu, volonterima, novinarima, medijima i svima koji učestvuju u aktivnostima podizanja svijesti po ovom pitanju, dr sci. Fazlagić je istakao da je naša odgovornost ostaviti bolje uslove narednim generacijama koje dolaze od onog što smo dobili u naslijeđe.

PR Let's Do It projekta Nejra Šehić je saopštila da će se organizovane akcije sprovesti u 30 bh. gradova, a zbog epidmiološke situacije ove godine su izostali pozivi za masovne akcije kao što je to bio slučaj do 2020. godine. Ipak, pozvala je građane da se u subotu, u skladu sa epidemiološkim mjerama, pridruže akciji čišćenja tako što će samostalno prikupiti otpad u svom okruženju, a da svoje rezultate podijele sa LDI timom na web stranici www.ugruke.com. Šehić je u svom obraćanju predstavila i cilj Svjetskog dana čišćenja, koji je više od sakupljanja otpada. On je svojevrsna poruka i skretanje pažnje na globalni problem štetnog uticaja otpada i potrebe njegovog hitnog rješavanja.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je specijalni partner akcija čišćenja u 10 bh. gradova i opština: Sarajevo, Jajce, Tuzla, Cazin, Zenica, Bosanski Petrovac, Pale, Konjic, Trebinje i Žepče, a posebno  zadovoljstvo nas kao Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine jesu akcije čišćenja olimpijskih borilišta – Bob staze na Trebeviću i Malog polja na Igmanu – za koje čvrsto vjerujemo da će u budućnosti opet biti mjesta sportskog okupljanja, treninga i takmičenja.  

Ovim putem pozivamo i sve građane Bosne i Hercegovine da se u svojim gradovima, općinama i ulicama, pridruže akciji Svjetskog dana čišćenja u subotu 18. septembra i na taj način daju doprinos unaprijeđenju naše okoline. Olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje nisu samo olimpijske, već i univerzalne vrijednosti koje trebamo primijeniti na sve aspekte našeg života i djelovanja, a posebno u odnosu na okolinu u kojoj živimo. 

Neka olimpijske vrijednosti i olimpizam budu inspiracija za pozitivne promjene koje ćemo graditi zajedničkim snagama.  

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine