OLIMPIJSKA BORILIŠTA | YANQING ZONA

Yanqing  Zona

Smještena 75 kilometara sjeverozapadno od centra Pekinga, Yanqing je planinsko predgrađe kineske prijestolnice prepuno toplih izvora, nacionalnih parkova, skijališta i Badaling dijela Kineskog zida. Olimpijska mjesta u Yanqing-u organizirat će alpsko skijanje, kao i takmičenja u sankaškim sportovima: bob, skeleton i sankanje.

Nacionalni sankaški centar (National Sliding Centre)

Događaji/takmičenja: bob, skeleton, sankanje

Nacionalni sankaški centar u Yanqing-u je prva sankaška staza u Kini i tek treća u Aziji. Centar nudi kapacitet od 2.000 sjedećih mjesta, kao i još 8.000 stajaćih mjesta.

Nakon završetka Zimskih olimpijskih igara, centar će se koristiti za održavanje međunarodnih takmičenja, kao i mjesto za trening kineske reprezentacije.

Nacionalni alpski skijaški centar (National Alpine Ski Centre)

Događaji/takmičenja: alpsko skijanje

Smješten u planinskom području Xiaohaituo na sjeverozapadu Yanqinga, Nacionalni alpski skijaški centar se sastoji od sedam staza, s najvećim vertikalnim padom koji doseže 900 metara.

Sportsko borilište će se i dalje koristiti za međunarodna takmičenja i treninge sportista nakon Zimskih olimpijskih igara i ima kapacitet od 5.000 sjedećih mjesta i 3.500 stajaćih mjesta za gledaoce.

Izvor tekst i foto: https://olympics.com/en/beijing-2022/venues 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine