OLIMPIJSKA BORILIŠTA | ZHANGJIAKOU ZONA

Zhangjiakou zona

Zhangjiakou je popularno kinesko skijalište, koje se nalazi približno 180km sjeverozapadno od Pekinga. Novoizgrađena međugradska željeznica će prevoziti učesnike između sva tri mjesta održavanja Zimske olimpijade, za samo jedan sat. U Zhangjiakou će se održavati većina skijaških i snowbordaških događaja Zimskih olimpijskih igara 2022, uključujući slobodni stil, cross-country, skijaške skokove, nordijsku kombinaciju i biatlon. 

Nacionalni biatlon centar (National Biathlon Centre)
- Događaj/takmičenje: Biatlon

Nacionalni biatlon centar, koji se nalazi u Zhangjiakou u sjevernoj kineskoj provinciji Hebei, ugostiti će takmičenje u biatlonu. Nakon Igara, Centar će biti korišten za trening kineskog nacionalnog tima i kao turistički rezort. 

Nacionalni centar za skijaške skokove (National Ski Jumping Centre)
- Događaj/takmičenje: Skijaški skokovi, nordijska kombinacija (skijaški skokovi)

Nacionalni centar za skijaške skokove će ugostiti takmičenje u skijaškim skokovima i disciplinu skijaških skokova u nordijskom kombiniranom stilu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. Arhitektonski dizajn skakaonice sliči tradicionalnom ruyi žezlo (kineskom talismanu), zato je dobio nadimak građevina: "Snježni Ruyi". Nakon Igara, Snježni Ruyi će biti korišten za trening kineskog nacionalnog tima i kao turistička oblast.

Nacionalni cross-country centar (National Cross-Country Centre)
- Događaj/takmičenje: Cross-country, nordijska kombinacija

Novi Nacionalni cross-country centar će ugostiti cross-country i nordijsku kombinaciju na Zimskim Olimpijskim igrama. Nakon Igara, prostor će biti preuređen u park i vanjsko klizalište koje će se koristiti za sportske i ostale događaje.

 Genting snježni park (Genting Snow Park)
-Događaj/takmičenje: skijanje slobodnim stilom, snowboarding

Genting snježni park je uzbudljivi skijaški resort i biće ugostiće skijanje slobodnim stilom i snowboarding discipline (osim Big Air) za vrijeme trajanja Olimpijskih igara Peking 2022. Park će imati dva odvojena mjesta - Park A, za skijanje slobodnim stilom, i Park B, za snowboarding - svaki će imati kapacitet da primi oko 7,500 posmatrača. Park će ugostiti ukupno 6 disciplina: half-pipe, slopestyle, ski/snowboard kros, paralel veleslalom, skijanje po hupserima (mogul) i akrobatske skokove (aerial).

Izvor tekst i foto: https://olympics.com/en/beijing-2022/venues 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine