500 DANA DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA PARIZ 2024

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH održan je prijem u organizaciji Francuske ambasade u BiH i Olimpijskog komiteta BiH povodom obilježavanja 500 dana do početka Olimpijskih igara „Pariz 2024“.

U prisustvu mnogobrojnih zvanica obratili su se ambasadorica Francuske u BiH NJ.E.Christine Toudic, predsjednik OK BiH prof.dr Milanko Mučibabić kao i olimpijci stipendisti OK BiH za OI Pariz 2024, Amel Tuka, Larisa Cerić i Mesud Pezer.

Predsjednik OK BiH prof.dr. Milanko Mučibabić je  rekao: „Veliko je zadovoljstvo da smo se u  ovom hramu sporta danas okupili kako bi, zajedno sa našim partnerima iz Francuske ambasade,  najavili najveći sportski spektakl na svijetu, Olimpijske igre Pariz 2024. Naši sportisti - stipendisti OK BiH, njih 14, se maksimalno spremaju kako bi ostvarili olimpijske norme, te postigli bolje rezultate u Parizu nego na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju. Domaćinu Igara Gradu Parizu, francuskom narodu i Francuskoj želim uspješnu i dobru organizaciju Olimpijskih igara „Pariz 2024“.                                                                     

Za 500 dana, tačnije 26. jula 2024., svečano se otvaraju 33. Ljetne Olimpijske igre „Pariz 2024“. Očekuje nas 19 dana vrhunskog sportskog nadmetanja u gradu koji je treći put nakon 1900.g. i 1924.g. domaćin Olimpijskih igara. Ovom prilikom biće obilježena i stota obljetnica OI 1924.g. Francuska će biti šesti put domaćin, uključujući i ljetne i zimske Olimpijske igre.  Slogan Olimpijskih igara „Pariz 2024“ je „Igre širom otvorene“.

„Veliko je zadovoljstvo što imam priliku da skupa sa Olimpijskim komitetom BiH i bh. sportistima i olimpijcima u ovom prelijepom ambijentu Olimpijskog komiteta BiH obilježimo 500 dana do početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. Želim posebno da istaknem Svečanu ceremoniju otvaranja Igara koja će se po prvi put u historiji održati na rijeci. Sigurna sam da će otvaranje Igara na Seni biti poseban doživljaj za sve učesnike. Želim uspješne pripreme i puno sportske sreće i uspjeha bh. timu na Olimpijskim igrama u Parizu“, rekla je NJ.E. Christine Toudic

Ceremonija otvaranja OI Pariz 2024 prvi put se neće održati na stadionu. Umjesto toga, to će biti urađeno na Seni, rijeci koja protiče centrom Pariza. Osim u Parizu i njegovim predgrađima, određena sportska takmičenja održat će se i na drugim lokacijama. Rukometna takmičenja će se održati u Lilleu, jedrenje u Marseilleu, surfanje na otoku Tahiti u Francuskoj Polineziji, a fudbalske utakmice će se održati širom Francuske. Također je važno istaći da će se natjecanja u breakdanceu po prvi put održati na Igrama u Parizu.

Olimpijci stipendisti OK BiH za OI Pariz 2024 također su se obratili prisutnim zvanicama.

Naš atletičar Amel Tuka  je izjavio „Veliko je zadovoljstvo što sam danas ovdje u kući sporta i što imam priliku da zajedno sa svojim prijateljima obilježim 500 dana do početka OI Pariz 2024. Kao sportista koji sam već dva puta bio učesnik olimpijskih igara, sa nestrpljenjem očekujem početak Olimpijskih Igara u Parizu. Nadam se da će na ovim Igrama broj bh. sportista biti rekordan, te da će se nama iskusnim sportistima pridružiti i mladi bh. sportisti koji već imaju zapažene vrhunske rezultate. Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu BiH koji je nama sportistima velika podrška u ostvarivanju naših snova“.

„Moj kolega Amel je rekao skoro sve sa čime se u potpunosti slažem. 500 dana je i mnogo i malo za pripreme za ostvarenje olimpijske norme. Također se nadam da će naši mladi sportisti uspjeti da ostvare olimpijske norme, te da će bh. tim u Parizu biti mnogobrojan i da će Bosna i Hercegovina dobiti prvu medalju sa ovih Igara“, rekla je naša najtrofejnija džudašica Larisa Cerić.

„Hvala Francuskoj ambasadi u BiH i Olimpijskom komitetu BiH što su me pozvali da budem dio ove divne priče na putu ka Olimpijskim igrama Pariz 2024. Od 01. jula 2024. godine počinju kvalifikaciona takmičenja u atletici, te se nadam da ću zajedno sa svojim kolegama ispuniti norrmu za OI Pariz 2024.  Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu BiH na nesebičnoj podršci i želim da uputim poruku državnim institucijama da ulažu više u vrhunski sport BiH“, izjavio je bacač kugle Mesud Pezer.

Od 26. jula do 11. augusta 10.500 sportista predstavljat će 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i takmičiti se u 32 sporta i ukupno 329 takmičenja za medalje. Na Igrama će biti angažovano oko 31.500 volontera.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine