Projekti Olimpijske solidarnosti

Olimpijska solidarnost je nezavisno tijelo Međunarodnog olimpijskog komiteta odgovorno za raspodjelu prihoda IOC-a (dobivenih od prodaje televizijskih prava od prenosa Olimpijskih igara, TOP sponzora, prodaje karata i ostalo) prema nacionalnim olimpijskim komitetima.

U skladu sa Olimpijskom poveljom Olimpijska solidarnost asistira NOK-ovima promovišući Olimpijske vrijednosti u svijetu, te time stavljaju Olimpizam i Olimpijsku edukaciju u središte njihove uloge/ misije i na nacionalnom nivou.

Olimpijska solidarnost pruža nacionalnim olimpijskim komitetima, stručnu i administrativnu podršku u četverogodišnjem razdoblju između Olimpijskih igara u programskim područjima iz slijedećih oblasti:

 • Sportisti
 • Treneri
 • NOK menadžment
 • Olimpijske vrijednosti

Svaka od navedenih oblasti ima specifične programe na koje NOK-ovi mogu aplicirati.

U periodu 2010.godine do 2020. godine Olimpijski komitet BiH je realizovao više od 100 projekata iz gore navedenih oblasti.

Ukoliko sportski savezi ili drugi partneri imaju ideju vezanu za realizaciju projekata iz neke od navedenih oblasti, pozivamo ih da se jave Odsjeku za međunarodne odnose Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Sva specijalna partnerstva i projekte odobrava Izvršni komitet Olimpijskog komiteta BiH 2020.

Projekti namjenjeni sportistima

Projekti iz oblasti namjenjene sportistima su usmjereni isključivo na sportiste koji se pripripremaju za odlazak na određene Olimpijske igre, Omladinske olimpijske igre ili druga svjetska i kontinentalna takmičenja. Olimpijski komitet BiH je u kvadrenijalu 2017 – 2020 realizovao slijedeće projekte: 

Olimpijske stipendije za sportiste – potenciijalne učesnike Olimpijskih igara „Tokyo 2020“

Olimpijske stipendije za sportiste – potencijalne učesnike Olimpijskih igara „Peking 2022“

Kontinentalni grant podrške sportistima

Grant podrške sportistima za učešće na Omladinskim olimpijskim igrama

Grant podrške timskom sportu

Olimpijske stipendije za sportistepotencijalne učesnike Olimpijskih igara Tokyo 2020:  Program koji je usmjeren na vrhunske sportiste - potencijalne kandidate za nastup na Olimpijskim igrama „Tokyo 2020“. U okviru programa sportisti svaki mjesec primaju stipendiju kako bi se što bolje pripremili za nastup na OI Tokyo.

Vremenski period u kome sportisti primaju stipendije je 1. septembar 2017. godine – 31. august 2021. godine (4 godine, što je izuzetak obzirom na prolongiranje datuma održavanja Olimpijskih igara u Japanu).

Stipendisti OK BiH su:

 1. Larisa Cerić- judo
 2. Aleksandra Samardžić – judo
 3. Ivona Ćavar – karate
 4. Tatjana Đekanović – streljaštvo
 5. Lejla Tanović - biciklizam
 6. Amina Kajtaz – plivanje
 7. Amel Tuka – atletika
 8. Mesud Pezer – atletika
 9. MerisMuhović – karate
 10. AdemFetahović–boks
 11. Hamza Alić – atletika
 12. MihajloČeprkalo – plivanje
 13. Abedin Mujezinović – atletika
 14. Marija Štetić – taekwondo
 15. Dinko Šegedin – taekwondo

Pored stipendije, sportisti imaju pravo i na refundaciju određenog broja troškova avio karata za odlazak na kvalifikaciona tamičenja.

Olimpijske stipendije za sportiste – potencijalne učesnike Olimpijskih igara „Peking 2022“

Devet najboljih sportista, potencijalnih kandidata za učešće na Zimskim Olimpijskim igrama „Peking 2022“ prima dvoipogodišnju stipendiju kako bi se kvalifikovali i što bolje pripremili za nastup na Olimpijskim igrama koje će se održati u kineskom glavnom gradu Peking-u 2022.godine. Stipendisti za OI Peking su:

 1. Elvedina Muzaferija – alpsko skijanje
 2. Sanja Kusmuk – ski trčanje
 3. Marko Šljivić – alpsko skijanje
 4. Emir Lokmić – alpsko skijanje
 5. Strahinja Erić – ski trčanje
 6. Mirza Nikolajev – sankanje
 7. Edin Branković – brzo klizanje
 8. Milos Colić – ski trčanje
 9. Stefan Anić – ski trčanje

Pored stipendije, sportisti imaju pravo i na refundaciju određenog broja troškova avio karata za odlazak na kvalifikaciona tamičenja.

Kontinentalni grant

Program Kontinentalnog granta je usmjeren na pripreme sportista za odlazak na kontinentalna takmičenja poput EYOF-a i drugih takmičenja u kalendaru Evropskog olimpijskog komiteta, Internacionalnog komiteta Mediteranskih igara i internacionalnih federacija. Ovaj fond je iskorišten za finalne pripreme sportista koji su učestvovali na EYOF-u „Sarajevo/Istočno Sarajevo 2019“ i EYOF „Baku 2019“.

Program dodatne podrške sportistima koji imaju šansu za kvalifikuju za nastup na OI „Tokyo 2020“

Imajući u vidu da je broj olimpijskih stipendija ograničen, Olimpijski komitet BiH je na osnovu rezultata prepoznao dodatnih 7 perspektivnih sportista koji su u ovoj godini podržani sa 38.500 konvertibilnih maraka kako bi učestvovali na kvalifikacijama za Olimpijske igre iz fonda Kontinantalnog granta.

Ovo su sportisti, korisnici kontinentalnog granta koji su svojim rezultatima dokazali da imaju šansu da učestvuju na najvećoj smotri sporta Olimpijskim igrama, oni su:

 1. Abedin Mujezinović - atletika
 2. Dejan Mileusnić - atletika
 3. Ivan Klepić - karate
 4. Mirnesa Bektaš - karate
 5. Nedžad Husić - taekwondo
 6. Dea Herdželaš - tenis
 7. Nefisa Berberović - tenis

Jednokratna podrška koju su dobili je iskorištena za učešće na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu, relevantnom takmičenju koje spada u grupu kvalifikacionih takmičenja za OI Tokyo ili drugom takmičenju koje se smatra korisnim za trening program sportista. 

Grant podrške sportistima za učešće na Omladinskim olimpijskim igrama

Cilj ovog programa Olimpijske solidarnosti je da ponudi nacionalnim olimpijskim komitetima pomoć da identifikuju, kvalifikuju i pripreme mlade sportiste koji će nastupiti na ljetnim ili zimskim Omladinskim olimpijskim igrama.

U okviru ovog projekta OK BiH je realizovao 2 projekta, prvi je podrazumijevao finalne pripreme za odlazak već kvalifikovanih sportista na YOG Buenos Aires, dok je drugi podrazumijevao Grant za odlazak na kvalifikaciona takmičenja YOG „Lausanne 2020“.

Tako je Skijaškom savezu BiH, Klizačkom savezu BiH i Sankaškom savezu BiH odobren i omogućen grant, namijenjen za odlazak sportista na kvalifikaciona takmičenja za YOG „ Lausanne 2020“. Zahvaljujući mogućnosti za nastup na velikom broju kvalifikacionih takmičenja, na YOG Lausanne se kvalifikovalo 9 sportista koji su bili korisnici granta.

Grant podrške timskom sportu

Grant podrške timskom sportu je program Olimpijske solidarnosti koji podrazumijeva finansijsku pomoć državnim timovima da se pripreme i učestvuju u regionalnim, kontinentalnim ili takmičenjima na svjetskom nivou sa ciljem kvalifikovanja na Olimpijske igre.

Da bi bio uzet u obzir, tim mora biti:

Muški ili ženski tim u sportu koji se nalazi na programu slijedećih ljetnih ili zimskih Olimpijskih igara;

Tim koji je prepoznat na internacionalnom nivou

Ragbi savez Bosne i Hercegovine je dobitnik granta u prethodnom kvadrenijalu, te je u okviru istog organizovao veći broj trening kampova za reprezentaciju, te učestvovao na međunarodnim takmičenjima sa ciljem kvalifikovanja na Olimpijske igre „Tokyo 2020“.

U kvadrenijalu 2013-2016 korisnik granta je bio Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

Projekti namjenjeni za trenere

Projekti namjenjeni trenerima su isključivo vezani za poboljšanje trenerske strukture u određenoj zemlji. Treneri su posebno važan dio karijere jednog sportiste jer obavljaju više uloga poput: trenera, edukatora, vodiča, psihologa, agenta, itd. Upravo iz ovog razloga je bitno da treneri imaju pristup stalnoj i visoko kvalitetnoj obuci.  Cilj ovog programa je da se globalno i dugoročno ojača edukacija trenera u svijetu.

U okviru ove skupine projekata na dispoziciju NOK-ovima su stavljeni slijedeći programi:

 • Program tehničkih kurseva za trenere
 • Program olimpijskih školarina za trenere
 • Program razvoja nacionalne sportske strukture

Program tehničkih kurseva za trenere

Program nudi mogućnost učenja različitom nivou trenera koji su prepoznati od svog državnog saveza. Olimpijska solidarnost želi da podrži učešće većeg broja osoba ženskog pola i u tom kontekstu preporučuje da najmanje 20% osoba ženskog pola u svakom od organizovanih kurseva.

Tehnički kursevi za trenere se održavaju u skladu sa pravilima internacionalnih federacija kako bi se postavili standardi za trenere širom svijeta. Na ovaj način se nudi mogućnost svim NOK-ovima i njihovim savezima da imaju pristup najsavremenijim znanjima.

U kvadrenijalu 2017 – 2020 realizovano je 7 tehničkih kurseva za trenere:

Tehnički kurs za trenere iz judoa 

Tehnički kurs za trenere iz odbojke

Tehnički kurs za trenere iz veslanja

Tehnički kurs za trenere iz umjetničkog klizanja

Tehnički kurs za trenere iz tenisa

Tehnički kurs za trenere iz taekwondo-a

Tehnički kurs za trenere iz streljaštva – u toku realizacija

Program olimpijskih školarina za trenere

Program nudi mogućnost trenerima koji su priznati u svojim  nacionalnim federacijama i aktivni u svojim državama, da učestvuju u visoko kvalitetnom treningu i time steknu znanje koje će odgovorno prenositi svom sportskom sistemu. Odabrani kandidat treba:

 • da pripada federaciji čiji sport je u olimpijskom programu
 • da ima zvaničnu trenersku kvalifikaciju priznatu u državi iz koje dolazi i/ili od međunardone federacije
 • biti aktivan i pokazati dokaz praktičnog iskustva kao nacionalni, regionalni ili međunarodni trener
 • poduzeti sve kako bi se znanje prenosilo i nastaviti razvijati sport u svojoj državi po završetku treninga

Bitno je napomenuti da Olimpijska solidarnost zahtjeva od NOK-ova da u koliko je to moguće broj muških i ženskih trenera bude jednak. 

U okviru ovog programa treneri Siniša Marčetić, prof.dr Husnija Kaimović, prof.dr Amel Mekić i dr.sci Nedim Čović su učestvovali na prestižnoj edukaciji ICECP (International Coaching Enrichment Certificate Program). Cilj ove edukacije je razviti edukativne potencijale u okviru olimpijskih komiteta kroz različite programe kao što su nauka u sportu, identifikacija talenata u sportu, edukacija trenera, razvoj etičkih aspekata u sportu.

 

Program razvoja nacionalne sportske strukture

Cilj programa razvoja nacionalne sportske strukture je omogućiti nacionalnim olimpijskim komitetima da razviju i ojačaju globalni lokalni ili državni sportski sistem postavljanjem srednjoročnog ili dugoročnog akcionog plana za jedan ili više sportova na olimpijskom programu. Sportski savezi mogu izraditi akcioni plan podržan prisustvom međunarodnog stručnjaka kojeg imenuje ili odobri odgovarajuća Međunarodna federacija (IF). Detaljan akcijski plan koji je dostavljen Olimpijskoj solidarnosti mora biti koherentan i realan te se mora uspostaviti u uskoj saradnji s nacionalnom federacijom. (NF), nakon detaljne analize situacije (snage, slabosti, ciljevi itd.). Plan treba sadržavati sljedeće aspekte:

 • osigurati obuku lokalnih trenera ili ljudi sposobnih da nastave posao koji je pokrenuo stručnjak nakon završetka projekta.
 • ako je potrebno, uključiti obuku za trenere, sudije i administratore.
 • ako je potrebno, poboljšati programe treninga za elitni sport
 • po mogućnosti uspostaviti projekat „sport za sve“ ili školski razvojni projekat
 • po mogućnosti uspostaviti programe za prepoznavanje talentovanih mladih sportista, podići svijest o borbi protiv dopinga i klađenja u sportu itd. 

Također se preporučuje da NOK-ovi pozovu trenere koji su bili korisnici stipendije Olimpijske solidarnosti da budu dio projekta, bilo da dodaju svoje znanje zahvaljujući prisustvu međunarodnog stručnjaka, ili da se lično uključe asistirajući stručnjaku i koristeći njihovo iskustvo i znanje o lokalnom kontekstu organizacije (federacija, mjesta za obuku, kontakti sa ljudima itd.)

Bitno je istaći da se radi o veoma zahtjevnom projektu koji se realizuje duži vremenski period. U prethodnom kvadrenijalu korisnik ovog programa je bio Odbojkaški savez BiH.

 

Projekti namjenjeni menadžmentu

Nacionalni kursevi za sportske administratore

Program nudi NOK-ovima mogućnost treninga sportskih administratora i njihovih sastavnica organizovanjem kurseva iz sportske administracije i menadžmenta.  Program je otvoren za sve NOK-ove. Kursevi su usmjereni na volontere i plaćeno osobolje NOK-ova, Nacionalnih federacija (NFs) i ostalih tijela odgovornih za razvoj sporta u državi. Olimpijska solidarnost ohrabruje NOK-ove da promovišu ženske sportske administratore pružajući im profesionalni trening. Dostupna su dva nivoa kurseva:

Kursevi za sportske administratore- uvodni kursevi koji uključuju elemente o Olimpijskom pokretu, sportskoj administraciji, razvoju sportista i dr.

Napredni kursevi menadžmenta - kursevi sportskog upravljanja/menadžmenta koji pokrivaju sljedećih šest područja upravljanja sportskim organizacijama: organizacija / upravljanje, strateško upravljanje, upravljanje ljudskim resursima, finansijski menadžment, marketing i organizacija događaja

 

Napredni kursevi menadžmenta u sportu

Međunarodni olimpijski komitet je prepoznao vrijednosti sistemskog usavršavanja profesionalaca u sportskim organizacijama, te je započeta implementacija ovog programa usmjerenog na edukaciju kadrova koji rade u sportskoj administraciji na državnom nivou. Kroz program Naprednih kurseva menadžmenta u sportu se pokušava premostiti nedostatak državnih programa koji su usmjereni na edukaciju sportskih administratora i menadžera. Stoga su programi osmišljeni da bi sportskim savezima bili isporučeni kao alat za provođenje obuke kadrova s ciljem usavršavanja njihovih znanja i vještina, ali i stvaranja „društva znanja“ koje će stvoriti jake veze među menadžerima iz različitih sportova i omogućiti daljnju razmjenu iskustava, informacija, znanja i vještina.

ASMC program prati osnovne menadžerske oblasti i predviđeno trajanje je 7 modula. Program kursa je u potpunosti diktiran od strane IOC-a, te je osmišljen u saradnji sa više od 150 svjetski priznatih naučnika i stručnjaka iz sportskog menadžmenta i obuhvata učenje o ključnim kompetencijama neophodnim za uspješno vođenje sportskih organizacija:

 1. Uvod u Napredne kurseve menadžmenta u sportu
 2. Uređenje olimpijske sportske organizacije
 3. Strateško upravljanje
 4. Upravljanje humanim resursima
 5. Upravljanje finansijama
 6. Marketing
 7. Organizovanje sportskog događaja

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je u 2020. godini nastavio realizaciju projekta Napredni kursevi menadžmenta u sportu (Advanced Sport Management Courses –skr. ASMC), ovog puta zbog pandemije COVID 19, predavanja su bila prilagođena epidemiološkoj situaciji, te su organizovana online.

Kandidati koji uspješno završe edukaciju će dobiti validnu diplomu Međunarodnog olimpijskog komiteta koja predstavlja prestižnu preporuku za rad u administraciji sportskih organizacija širom svijeta.

 

 

Internacionalni izvršni kursevi iz oblasti sportskog menadžmenta

Program Internacionalnih izvršnih kurseva iz oblasti sportskog menadžmenta nudi sportskim menadžerima pristup kursevima visokog obrazovanja i međunarodnog značaja, te doprinosi poboljšanju upravljanja olimpijskim sportskim organizacijama. Program je dostupan svim NOK-ovima i kandidatima nominovanim od strane NOK-ova, koji su prihvaćeni u MEMOS (Izvršni master upravljana sportskim organizacijama). Svaki kurs MEMOS-a se provodi u periodu od godinu dana i sastoji se od modula koji su fokusirani na određeni aspekt sportskog menadžmenta. Ključni cilj je poboljšati aspekt upravljanja organizacijama učesnika. MEMOS je dostupan na tri jezika i to na engleskom, španskom i francuskom jeziku. MEMOS na engleskom se organizuje svake godine, dok se francuska i španska verzija održavaju svake druge godine (francuska 2018 i 2020, španska 2017 i 2019-te).

Korisnik stipendije za 2019 – 2020 je generalni sekretar Skijaškog saveza BiH – Jelena Dojcinovic

 

 

Projekti promocije Olimpijskih vrijednosti

U okviru ove skupine projekata na dispoziciju NOK-ovima su stavljeni slijedeći programi:

Programi spolne jednakosti i raznolikosti

Olimpijska edukacija, kultura i naslijeđe

Sport za društveni razvoj

Sportska medicina i zaštita čistih sportista

Održivost u sportu

Spolne jednakosti i raznolikost

Projekti iz ove oblasti imaju za cilj da Nacionalnim olimpijskim komitetima omoguće razvoj i implementaciju strategija, politika i aktivnosti koje promovišu spolne jednakosti, uključenje i raznolikost sporta kao i sportskog upravljanja. Ova skupina projekata obuhvata četiri programske kategorije: strategiju, seminare, projekte i trening. Razvijanje strategije podrazumijeva da Nacionalni olimpijski komiteti podržavaju i ohrabruju promociju žena u sportu na svim nivoima kao i u svim strukturama, u cilju promovisanja jednakosti spolova. Također,  jako je važno da sportisti kao i sportski radnici uživaju sva svoja ljudska prava i slobode bez  diskriminacije na osnovu rase, boje, jezika, nacije, religije i sl. 

Organizacija seminara za sve sportske sudionike, uključujući sportiste, trenere i administratore, omogućava međusobno dijeljenje znanja i razvijanje svijesti o jednakosti spolova i raznolikosti, te na koji način svaki pojedinac može doprinijeti boljoj  implementaciji  spolne jednakosti i raznolikosti kroz sportske aktivnosti u  sportskim organizacijama.

Izrada i vođenje projekata iz područja spolne jednakosti i različitosti omogućava podržavanje talentovanih žena sa operativnim i liderskim potencijalom i razvijanje i širenje svijesti među mladim ljudima ili cjelokupnom javnošću o pitanjima spolne jednakosti i raznolikosti.

Olimpijski komitet BiH je 2015. godine realizovao projekat osnaživanja – Seminar za žene o liderstvu u sportu.

 

Olimpijska edukacija, kultura i nasljeđe

Ovi projekti imaju za cilj da Nacionalnim olimpijskim komitetima  omoguće implementaciju i razvoj edukacija, kulturnih aktivnosti i  životnih programa baziranih na olimpijskim vrijednostima. Također, cilj ovog projekta je širenje i sticanje znanja o osnovnim principima Olimpizma kao i zaštita i očuvanje nacionalnog Olimpijskog i sportskog naslijeđa.

Projekat obuhvata četiri programske kategorije: strategiju, seminare, projekte i trening.

Razvijanje strategije podrazumijeva da su Nacionalni olimpijski komiteti ambasadori olimpijskih vrijednosti u svim organizacijskim aspektima. Olimpijsko nasljeđe se slavi i čuva, te se kroz sport organizuju i promovišu kulturne aktivnosti preko Nacionalnih olimpijskih komiteta. Organizacija seminara za sve sportske sudionike promoviše diskusiju vezanu za historiju Olimpijskih igara, Olimpijske vrijednosti kao i konstruktivnu ulogu sporta i Olimpizma u društvu. Seminari imaju za cilj da aktiviraju sportske saveze, društvo kao i vladajuću strukturu kako bi se kroz sport i Olimpijske vrijednosti doprinijelo društvenom boljitku.

U okviru projekata iz ove oblasti moguće je napraviti edukacijski program Olimpijskih vrijednosti za mlade, organizovati kulturne aktivnosti kroz sport, promovisati olimpijsku historiju.

Olimpijski komitet BiH je u okviru ovog projekta 2019. godine realizovao projekat likovnih radionica na temu Olimpijskog naslijedstva naše zemlje.

 

Sport za društveni razvoj

Projekti iz ove oblasti imaju za cilj da pomognu Olimpijskim komitetima u cilju povećanja fizičke aktivnosti stanovništva, kako bi se svima omogućilo bavljenje sportom. Time sport predstavlja sredstvo za promociju zdravog načina života, razvoja i mira, kao i pobljoljšanje zajedništva kroz sportske aktivnosti i edukaciju. Projekat obuhvata četiri programske kategorije: strategiju, seminare, projekte i trening.  Razvijanje strategije podrazumijeva način povećanja fizičke aktivnosti,mogućnost bavljenja sportskim aktivnostima jer je sport dostupan svima, te identifikaciju prepreka i problema koji se nalaze na teritoriji Nacionalnih olimpijskih komiteta, a koji se sportom mogu riješiti.

Projekti ove vrste podrazumjevaju organizaciju seminara za sve sportske sudionike uključujući sportiste, trenere i administratore, na temu kako svaki pojedinac može uticati na povećanje fizičke aktivnosti stanovništva, te kako sport može doprinijeti društvenim promjenama. Također podrazumjevaju organizaciju „sport za sve“ događaja, kako bi se podstakla fizička aktivnost stanovništva te promovisao sport za osobe sa invaliditetom i time poboljšalo razumijevanje njihovih sportskih potreba, te organizacija sportskih aktivnosti u cilju poboljšanja zajedništva i izgradinje mostova među ljudima.

Jedan od najuspješnijih sportskih projekata u našoj državi je projekat Sportske igre mladih. Projektom su obuhvaćeni dječaci i djevojčice širom BiH koji se takmičili u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, šahu, stonom tenisu, atletici i igri između dvije vatre.

 

Olimpijski komitet BiH u okviru projekata iz ove oblasti svake godine realizuje projekat Olympic Day. Ovaj događaj okuplja školarce raznih uzrasta koji uživaju u otkrivanju sportova poput: karate, judo, gimnastika, boks, badminton, šah, streljaštvo, streličarstvo, sportsko penjanje, itd.

Olimpijski komitet BiH je u okviru realizacije projekata iz ove oblasti 2019. godine bio specijalni partner organizacije 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru. Na prošlogodišnjim tradicionalnim skokovima sa Starog mosta koji su inače 453. izdanje najatraktivnije godišnje manifestacije u BiH, učestvovalo je ukupno 29 takmičara.

 

Sportska medicina i zaštita čistih sportista

Ovaj projekat ima za cilj da se ohrabre Nacionalni olimpijski komiteti u širenju znanja, unapređenju sportske zajednice i vodstvu projekata na temu sportske medicine, osvrćući se na zaštitu zdravlja i integriteta čistih sportista, kao i prevenciju povreda ili bolesti u sportu. Projekat obuhvata četiri programske kategorije: strategiju, seminare, projekte i trening.  Razvijanje strategije podrazumijeva potpuno poštivanje i implementaciju Medicinskog kodeksa Olimpijskog pokreta od strane  Nacionalnih olimpijskih komiteta, borbu protiv dopinga i zaštita zdravlja i integriteta čistih sportista kao i dostupnost napredaka vezanih za povrede ili bolesti u sportu. Organizacija seminara za sve sportske sudionike uključujući sportiste, trenere i administratore,  kroz govore medicinskih stručnjaka na temu zaštite zdravlja i integriteta čistih sportista kao i prevencije povreda, bolesti, uznemiravanja ili zlostavljanja u sportu. Izgradnja i vođenje projekata vezanih za sportsku medicinu putem pametnog partnerstva koje vam omogućava da povećate učinak svojih projekata i iskoristite stručnost drugih organizacija.

U cilju prevencije i unapređenja zdravlja vrhunskih sportista naše zemlje Olimpijski komitet BiH je organizovao dva seminara sportske medicine. Seminari su imali za cilj da unaprijede već uspostavljenu platformu sportske medicine, kroz edukaciju i predavanja renomiranih stručnjaka iz polja trenažnog procesa, medicine i fizioterapije, a koji su direktno uključeni u rad sa sportistima.

U okviru projekata iz ove oblasti Olimpijska solidarnost nudi priliku NOK-ovima da apliciraju na prestižni postdiplomski studij koju organizuje Međunarodni olimpijski komitet pod nazivom „International Olympic Committee Sports Medicine Diploma“. Cilj programa je da standardizira znanja ljekara uključenih u rad sa vrhunskim sportistima.

Ljekari koji su zavrsili ovu prestižnu edukaciju su dr. Semin Bećirbegović, dr. Marko Ostojić i dr Dženan Jahić.

 

Održivost u sportu

Projekti iz oblasti održivosti u sportu imaju za cilj da ohrabre Olimpijske komitete, te da integrišu principe održivosti u njihove aktivnosti i politike, kroz promociju održivosti unutar sportskih zajednica. Projekti obuhvataju četiri programske kategorije: strategiju, seminare, projekte i trening.  Projekat koji podrazumjeva razvijanje strategije bi trebao da sadrži informacije i prikaz kako Olimpijski komiteti mogu preuzeti vodstvo u pogledu održivosti u sportu na područjima kao što su infrastruktura i prirodna nalazišta, lanac opskrbe i otpad, mobilnost, radna snaga i upravljanje ugljikom. Organizacija seminara za sve sportske sudionike uključujući sportiste, trenere i administratore,  omogućila bi međusobno dijelenje znanja i razvijanje svijesti, te otvorila diskusije vezane za aktivnosti koje svaki pojedinac može da poduzme da bi se osigurala održivost u sportu kroz implementaciju politika i aktivnosti sportskih organizacija koje to i podstiču. Neki od primjera projekata iz ove oblasti su: pokretanje kampanje za razvijanje svijesti među mladim ljudima i širom publikom kroz sportiste kao ambasadore, razvijanje standarda održivosti, te preporuka sportskim djelatnicima da ih usvoje, apeliranje na vlade da upravljaju sportskom strukturom prema principima održivosti.

Olimpijski komitet BiH u okviru programa iz ove oblasti realizuje projekat  “Olimpijska borilišta i ekološki održivi razvoj“. U okviru ovog projekta svake godine OK BiH organizuje edukacije i volonterske akcije sađenja sadnica na unaprijed određenim lokacijama, te na taj način daje doprinos logistički, finansijski, ali i volonterskim radom zaposlenih OK BiH.

Organizacija Jahorina Ultra Trail-a i Skakavac Ultra Trail-a  je primjer uspješne održivosti u sportu. Ultra trail projekti imaju za cilj promociju sporta, zdravog načina života i promociju prirodnih i turističkih ljepota Bosne i Hercegovine.

 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine