EYOF 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo

EYOF 2019 je najveće sportsko takmičenje organizovano u Bosni i Hercegovini, nakon Zimske Olimpijade 1984. godine. Održano je u periodu od 9. do 16. februara 2019. godine. Vizionarski koncept i sama ideja za organizaciju EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu potekla je od članova Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH (Siniša Kisić, Marijan Kvesić i prof.dr Izet Rađo) još 2007. godine.

Predsjedništvo OK BiH, Marijan Kvesić, prof.dr Izet Rađo, Siniša Kisić (sa lijeva na desno)

Plasirajući ideju i koncept među čelnicima, kandidaturu za organizaciju EYOF-a podržali su i tadašnji gradonačelnici gradova domaćina prof.dr Alija Behmen (Sarajevo) i dr Vinko Radovanović (Istočno Sarajevo). Kako je vrijeme odmicalo, svoju nesebičnu podršku pružali su i njihovi nasljednici 2013. godine prof.dr Ivo Komšić (gradonačelnik Sarajeva) i Nenad Samardžija (gradonačelnik Istočnog Sarajeva).

gradonacelnici
Gradonačelnici gradova domaćina, dr Vinko Radovanović i prof.dr Alija Behmen, sa Predsjedništvom OK BiH
preuzimanje zastave
Preuzimanje zastave od strane gradonačelnika gradova domaćina, prof.dr Ivo Komšić i Nenad Samardžija

Olimpijski komitet BiH, kao garant vjerodostojnosti kandidature, zajedno sa Gradovima domaćinima Sarajevo i Istočno Sarajevo potpisali su ugovor sa EOK-om o organizaciji ovog velikog sportskog događaja. Kandidatura je tehnički prezentirana u Beogradu 2010. godine, na Generalnoj skupštini EOK-a, a prezentirali su je generalni sekretar OK BiH, dr. sci. Said Fazlagić i Sanja Kavaz. 

prezentiranje kandidature
Prezentiranje kandidature, Generalna skupština EOK-a, Beograd, 2010.

Prvobitnim ugovorom EYOF se trebao održati 2017. godine, ali zbog nedostatka adekvatne političke volje i finansijske podrške institucija u BiH tada nije bilo moguće organizovati i sprovesti ovu ideju. Nedostajali su mnogi resursi.

Zahvaljujući razumijevanju Vlade Republike Turske, te davanju pismene garancije institucija BiH od Vijeća Ministara i gradova domaćina, skupština Evropskih olimpijskih komiteta dozvolila je zamjenu domaćinstva turskog grada Erzuruma i gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo. Tako da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo potvrđeni kao organizatori EYOF-a za 2019. godinu.

potpisivanje amandmana
Potpisivanje Amandmana o zamjeni domaćinstva sa turskim gradom Erzurum

Velika takmičenja snose i veliku odgovornost. S obzirom na to da se obim poslova na organizaciji događaja povećavao iz dana u dan, gradovi domaćini 2014. godine formiraju preduzeće EYOF 2019 d.o.o. s ciljem što kvalitetnije organizacije samog događaja. Za prvog direktora preduzeća imenovan je Samir Avdić, a nakon zamjene domaćinstva sa turskim gradom Erzurumom funkciju je preuzeo Senahid Godinjak. Firma je bila orgnizovana u 18 odjela, te na kraju brojala preko 100 zaposlenih.

Firma "EYOF 2019" d.o.o.

Olimpijske vrijednosti, prijateljstvo, poštovanje i izvrsnost su implementirane na djelu, a ideja zajedništva, mira i zajedničke budućnosti je izuzetno prihvaćena, te je osigurala bezuslovnu podršku bh javnosti, kao i kompletne Evropske olimpijske porodice.

Zvanična maskota EYOF 2019 Sarajevo & Istočno Sarajevo

Na osnovu objavljenog konkursa za izradu maskote EYOF 2019 Sarajevo & Istočno Sarajevo, na adresu firme EYOF 2019 d.o.o. pristiglo je 29 prijedloga. Odabrana su 3 najbolja rješenja, koja su potom stavljena na glasanje javnosti.

idejna rjesenja
Idejna rješenja koja su odabrana za glasanje javnosti.

U jakoj konkurenciji, 26. oktobra 2017. godine izabrano je kreativno rješenje „GROODVY“ Admira Isakovića iz tima „Visia“- Istočno Sarajevo. Groodvy je vrlo brzo osvoji srca bh javnosti, a ponajviše mladih, koji su jedva čekali priliku uslikati se sa maskotom na promotivnim događajima EYOF-a 2019.

Maskota EYOF 2019, GROODVY

Povratak Olimpijskog plamena u Bosnu i Hercegovinu

Baklja mira, EYOF 2019

Na Olimpijskom stadionu u Rimu upriličena je ceremonija „Flame of Peace“ u čast EYOF-a 2019 Sarajevo & Istočnom Sarajevu. Gradonačelnici gradova domaćina, (gdin Abdulah Skaka, gradnačelnik Sarajeva i gdin Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva) preuzeli su „Plamen mira“, simbol EYOF-a 2019, koji je na ovaj način započeo svoj put prema Sarajevu, na Svečanu ceremoniju otvaranja.

preuzimanje baklje
Preuzimanje „Baklje mira“, Rim 2019.
Preuzimanje „Baklje mira“, Rim 2019.

Put prema Sarajevu, vodio je preko Banja Luke, gdje su „Plamen mira“ dočekali visoki zvaničnici, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH g. Milorad Dodik.

Doček "Baklje mira" u Banja Luci

Olimpijska baklja mira stigla je avionom iz Banja Luke u Sarajevo 2.2.2019. godine, a košarkaš Amar Baručija i skijašica Esma Alić predali su baklju članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željku Komšiću i Šefiku Džaferović.

Slijetanje "Baklje mira" u Sarajevo

Interesantno za istaći, ovo je prvi put u historiji održavanja EYOF-a da dva grada iz jedne države preuzeli Olimpijsku baklju mira.

Ceremonija otvaranja EYOF-a 2019 Sarajevo & Istočno Sarajevo

Historija lijepih vrijednosti se nastavlja. Posebna čar svečane ceremonije otvaranja EYOF-a  jeste mjesto na kojem su tačno prije 35 godina održane 14. Zimske Olimpijske Igre, na najvećem bh stadionu „Asim Ferhatović – Hase“ 1984. godine.

ceremonija otvaranja1
Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a 2019

Ceremoniji otvaranja održanoj 10.2.2019. godine, pod sloganom „We create together“ (Stvaramo zajedno), prisustvovalo je oko 25.000 gledalaca, a dodatnih 10.000 je, nažalost, ostalo ispred stadiona radi nedovoljnog mjesta na punim tribinama. Među gledaocima su bili brojni zvaničnici, gosti iz zemalja regiona, bivši sportisti i olimpijci, te građani koji su imali priliku vidjeti ponovno paljenje Olimpijskog plamena u Sarajevu nakon 35 godina. Kreativno rješenje Ceremonije otvaranja EYOF-a, vođeno je kompanijom Monogram d.o.o.

ceremonija
Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a 2019

Čast da zapali Olimpijski plamen pripala je u tom trenutku rezultatski najboljoj bh. sportistkinji i trofejnoj bh. džudistkinji Larisi Cerić, do koje je Baklja mira dospjela nakon što je prošla iz „ruke u ruku“ brojnih istaknutih bivših i sadašnjih bh olimpijaca.

Paljenje Olimpijskog plamena, Larisa Cerić

Govore dobrodošlice svim posjetiteljima ceremonije održali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković i predsjednik Europskog olimpijskog komiteta, (EOK)  Janez Kocijančič, koji su potom zajedno Igre proglasili otvorenima.

ceremonija zatvaranja
"Proglašavamo Igre otvorenim"

Ceremonija zatvaranja

Bosna i Hercegovina je po drugi put uspješan organizator višesportske Olimpijske manifestacije. Ponosni na ostvarene rezultate i poruke mira, prijateljstva i izvrsnosti koje su poslane u svijet, ceremonija zatvaranje održala se 15.2.2019. godine ispred zgrade Vlade Istočnog Sarajeva.

Ceremonija zatvaranja, predaja zastave sljedećem organizatoru EYOF-a  

Nakon ceremonije zatvaranje upriličena je zabava za učesnike EYOF-a 2019, koji su uz „live koncert“ demonstrirali prijateljstvo i zajedništvo mladih Evrope kroz sport i umjetnost.

Učesnici EYOF-a 2019 na ceremoniji zatvaranja

Sportovi i borilišta

Ukupno 904 takmičara iz 46 zemalja učesnica, članica EOK-a, su se takmičili u 8 sportova (32 discipline) na 7 borilišta.

 • Alpsko skijanje – Bjelašnica i Jahorina
 • Biatlon – Dvorišta
 • Brzo klizanje – Skenderija
 • Hokej na ledu – Zetra
 • Karling – Pale, dvorana „Peki“
 • Skijaško trčanje – Igman
 • Snowboard – Bjelašnica
 • Umjetničko klizanje – Skenderija

Alpsko skijanje

Prisjetimo se, 112 takmičara i 109 takmičarki je nastupalo u tri discipline (slalom, veleslalom i mixed team event paralel), te je podijeljeno 25 medalja. Pored radnih grupa, u organizaciji, svoju nesebičnu pomoć pružili su i pripadnici Oružanih snaga BiH i pripadnici Civilne zaštite. Prema mišljenju EOK-a i delegacija NOK-ova takmičenja organizovana su na visokom nivou.

skijanje1
Alpsko skijanje
skijanje2
Alpsko skijanje

Biatlon

U izrazito teškim uslovima i na relativno novom borilištu, uspjeli su da održe takmičenje. 88 takmičara i 79 takmičarki, iz ukupno 27 NOK-ova nastupalo je u tri discipline (sprint, individual i mješovita štafeta). Osoblje zaduženo za stadion, staze i strelište su nesebičnim zalaganjem učinili da predstavnici EOK-a i delegacije NOK-ova daju same pohvale za organizaciju biatlona.

skijanje trcanje
Biatlon
skijanje streljastvo
Biatlon

Brzo klizanje

U okviru sedam disciplina, nastupalo je 33 takmičara, 30 takmičarki i 12 mješovitih štafeta, iz ukupno 22 NOK-a. Prema mišljenju EOK-a i delegacija NOK-ova takmičenja i treninzi organizovani su na visokom nivou.

brzo klizanje
Brzo klizanje
brzo klizanje
Brzo klizanje

Hokej na ledu

Na takmičenju je učestvovalo 6 ekipa (Bjelorusija, Česka Republika, Finska, Rusija, Slovačka i Švicarska), a odabir ekipa vršio se na osnovu evropskog rankinga ekipa. Gledaoci su na momente imali priliku da osjete užarenu atmosferu sa Olimpijskih igara 1984. godine. Sve odigrane utakmice, kao i održani treninzi, protekli su u najboljem redu.

hokej na ledu
Hokej na ledu
hokej na ledu1
Hokej na ledu

Karling

Kao posljednji uvršteni sport na EYOF-u 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo, za organizaciju i pripremu karlinga bilo je najmanje vremena. Predstavnici EOK-a i 14 NOK-ova, koji su učestvovali sa svojih 56 takmičara, nisu krili oduševljenje tokom oganizacije ovog takmičenja. Ukupno je odigrano 46 mečeva.

karling
Karling
karling1
Karling

Skijaško trčanje

Iz ukupno 34 NOK-a, 69 takmičara i 85 takmičarki, nastupali su u četiri discipline (interval klasika, interval slobodni stil, sprint i mješovita štafeta) na novoizgrađenom borilištu, sa stadionom i tri potpuno nove staze (1.4 km, 2.5 km i 5 km). Takmičari i gledaoci su uživali u jednom od najljepsih ambijenata za ski trčanje.

skijasko trcanje
Skijaško trčanje
spust
Skijaško trčanje

Snowboard

Novoizgrađeno borilište pružilo je izvanredne uslove za organizaciju i nastup 47 takmičara i 25 takmičarki, iz ukupno 22 NOK-a u disiciplinama (Big Air i Slope Style). Kroz ovaj Festival, snowboard je dobio jedno moderno borilište u kojem će uživati mlade generacije.

snowboard
Snowboard
snowboard1
Snowboard

Umjetničko klizanje

Nakon 35 godina umjetničko klizanje se vratilo u svoj dom. 15 takmičara i 29 takmičarki, iz 32 NOK-a nastupali su u pojedinačnim disciplinama za žene i muškarce. Odličnoj organizaciji svjedoči veliki broj posjetilaca. Prema mišljenju EOK-a i delegacija NOK-ova takmičenja i treninzi organizovani su bez primjedbi.

umjetnicko klizanje1
Umjetničko klizanje
umjetnicko klizanje2
Umjetničko klizanje

Osvrt

Organizaciojm EYOF-a 2019 Bosna i Hercegovina ponovo je postala sportski centar svijeta. Događaj koji je vratio plamen u naša srca nakon 35 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Vođeni vlastitom idejom i naporima, pored gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine dobio je čast da bude jedan od organizatora „EYOF-a 2019“. Bila je ovo posebna senzacija za sve građane naše zemlje, vidjeti kako se plamen ponovo vraća, osjetiti kako svi dišemo zajedno. Pomenuto, Svečana ceremonija otvaranja održana je na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ pod sloganom "We create together-Stvaramo zajedno“. Kreirali smo zajedno historiju.

Uz odličnu organizaciju i zadovoljstvo gostoprimstvom, na adresu Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine pristiglo je mnogo nagrada i pohvala, od kojih je najznačajnija za istaći pohvala predsjednika Evropskih olimpijskih komiteta, dr Janeza Kocijančiča. Ovim se otvorio prostor za mnoge promotivne aktivnosti naše zemlje, te gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo. 

Susret Vučka i Grudvija bio je simbolični pokazatelj vizionarske ideje Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine koja je ujedinila prošlost, sadašnjost i budućnost, vratila vjeru i nadu u vrijednost sporta u našoj zemlji, te istakla potencijal mladih sportaša.

Statistitički podaci

U nastavku prikazan je broj akreditacija na osnovu svih klijentskih grupa:

 • Šefovi misija: 46
 • Takmičari: 904
 • Tehničko osoblje NOK-ova (treneri, ljekari, administrativno osoblje itd.): 545
 • NOK mediji: 23
 • Gosti NOK-ova: 40
 • Predsjednici NOK-ova: 13
 • Pratnja predsjednicima: 6
 • Generalni sekretari NOK-ova: 18
 • Pratnje generalnih sekretara: 10
 • Predstavnici NOK-ova: 15
 • Pratnje predstavnika: 6
 • Tehnički delegati (sport): 11
 • Međunarodni tehnički predstavnici: 59
 • Državni tehnički predstavnici: 267
 • Mediji: 448
 • Međunarodni VIP gosti: 247
 • Organizacioni komitet Igara: 261
 • Volonteri: 618
 • Izvođači radova: 1282

Ukupno: 4819

Zanimljivi statistički podaci iz drugih sektora unutar organizacionog komiteta:

 • Prema podacima sektora za logistiku, u periodu 07.-09.02.2019. godine prilikom dolaska delegacija, na sarajevski aerodrom je stiglo preko 25 tona sportske opreme i ličnog prtljaga;
 • Sektor za transport obezbijedio je ukupno 66 autobusa, 46 putničkih automobila, 10 kombija za putnički prevoz, 8 kamiona i 6 dostavnih vozila;
 • Za vrijeme EYOF-a 2019 u AVL-u je konzumirano preko 15 tona hrane, a popijeno je 42.000 flaša vode (0,5 l);
 • Samo sportisti su za vrijeme EYOF-a 2019 popili više od 50.000 litara tečnosti (voda, sok, čaj);
 • Distribuirano je više od 15.000 lunch paketa i toplih obroka (7 tona hrane);
 • Zanimljiv podatak je da je svake minute konzumirano je 2,58 kg hrane;
 • Predstavljene su i poštanske markice „EYOF 2019 Sarajevo and East Sarajevo“, koje je dizajnirala Saira Imamović.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine