Olimpijski muzej

Olimpijski muzej je jedan od najreprezentativnijih segmenata Olimpijskog komiteta BiH, koji učestvuje u razvijanju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha. Osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju ove nezaboravne olimpijske manifestacije.

U prisustvu brojnih zvanica i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, J.A.Samarancha, Muzej je svečano otvoren 08.02.1984., na dan otvaranja XIV ZOI u Sarajevu. Osnova njegovog koncepta, po uzoru na Muzej MOK-a u Lozani, bila je sinteza sporta i umjetnosti. Sa tom idejom, afirmišući univerzalne vrijednosti olimpijskog duha i umjetnosti, Muzej je od 1984. do 1992. realizovao više od 300 tematskih programa.

Zgrada Olimpijskog muzeja, kao “Mandića vila”, sagrađena je za sarajevskog advokata Nikolu Mandića 1903. Godine, po projektu Karla Paržika. U njoj je nekada bilo sjedište Američkog konzulata, a u novije vrijeme i Gradskog komiteta SK Sarajeva.

"Vila Mandić" 1903

Zgrada je podignuta na samom rubu padine sa prekrasnim pogledom na grad. Građena je po ugledu na dvorove i palate aristrokratije. Nizom stepenica je spojena sa Markalama i centrom Sarajeva. Iza nje proviruje impresivni toranj vile Hajnrika Rajtera, jednog od direktora Sarajevske pivare, koju je također projektovao Paržik u isto vrijeme kada je građena i Mandićeva vila. Ovaj zamak u malom, bogatstvom ukrasa alpsko-folklornih stilskih elemenata i njemačke gotike, te svojom muzejskom postavkom, plijenio je pažnju posjetilaca sve do 27. aprila 1992., kada je, početkom rata u Sarajevu, kao jedna od prvih kulturnih institucija, pored Orijentalnog instituta i Nacionalne biblioteke, granatiran i uništen.

Angažovanjem zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uslovima eksponati Olimpijskog muzeja su spašeni i pohranjeni na sigurna mjesta u podrume OC Zetra.

© / Comité International Olympique (CIO) /
PETER, Grégoire

Zahvaljujući ovom podvigu stvoreni su uslovi da eksponati ponovo budu izloženi u novom Olimpijskom muzeju koji je lociran u kompleksu Zetre u prostorijama OK BiH. Ovaj "novi" muzej svečano je otvoren 08.02.2004. u povodu obilježavanja 20 godina XIV ZOI. Muzej su svečano otvorili g-din Žak Rog, predsjednik MOK-a i g-din Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo.

Otvaranje Olimpijskog muzeja u Zetri, Dr J. Rogge i D. Zvizdić

Obnavljanjem Olimpijskog muzeja u Sarajevu naglašena je važnost organizacije jednog od najvećih sportskih događaja na prostoru Jugoistočne Evrope, imajući u vidu da je Sarajevo bilo jedini domaćin održavanja zimskih olimpijskih igara u ovom regionu.

Osnovna koncepcija novog Olimpijskog muzeja je da kroz sport i umjetnost prezentira duh olimpizma, olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine ovog događaja. Kroz segment sporta u Muzeju je osvijetljena priprema, organizacija i realizacija XIV ZOI u Sarajevu, a kroz segment umjetnosti Mapa svjetske grafike „Art and Sport“ sa djelima umjetnika kao što su Andy Warhol, Henry Moor, Michelangelo Pistoleto, kao i kolekcija savremenih umjetnika BiH, među kojima su djela Mersada Berbera, Boška Kućanskog, Afana Ramića, Maria Mikulića, Mehmeda Zaimovića, itd. Prostor Olimpijskog muzeja u Sarajevu također posjeduje opremu za video projekcije, te se posjetiocima i grupama prezentiraju filmovi sa otvaranja, trajanja i zatvaranja XIV ZOI. U okviru djelatnosti Olimpijskog muzeja prezentiraju se periodično razni programi, izložbe, predavanja i konferencije na temu sporta i umjetnosti.

Olimpijski muzej u Zetri

Paralelno sa redovnim funkcionisanjem Muzeja, izvršena je neophodna restauracija eksponata, jer 27 godina nisu bili obnavljani i pored teških oštećenja izazvanih granatiranjem Olimpijskog muzeja, pa je upravo zbog toga finaliziranje ovog projekta bilo od velike važnosti.

Neprestano se razmišljalo i o rekonstukciji i adaptaciji uništene zgrade. U januaru 1998. akademik Ivan Štraus napisao je „Projektni program rekonstrukcije i nove funkcionalne organizacije Muzeja XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu“, a potom i idejno rješenje. Na osnovu ovog, u decembru 1999. arhitekta Dragan Bijedić i građevinski inženjer Vladimir Savković, u okviru projektantske kuće „Arhitekt“, izradili su izvedbeni projekat pod nazivom „Olimpijska akademija Sarajevo, izvedbeni projekat sanacije konstrukcije”. Realizacija ovog projekta je započeta 2000. godine, čime je objekat upisan u spisak kulturnih dobara od posebnog nacionalnog interesa za BiH. Upravo je iz tog razloga Zavod za zaštitu spomenika pratio aktivnosti, kako na projektovanju, tako i u realizaciji projektovanih rješenja.

OKBiH aktivno je djelovao tokom cijelog procesa kako bi se na odgovarajući način zaustavilo propadanje ovog reprezentativnog objekta i izvršila njegova adaptacija. Tako je uspješno obnovljena kompletna krovna konstrukcija, postavljena nova drvenarija na vrata i prozore, te djelomično obnovljena betonska konstrukcija unutrašnjosti Muzeja. Prateći projektnu dokumentaciju, izvršena je i adaptacija fasade i enterijera, što je dalo novi sjaj ovoj luksuznoj građevini.

Nakon finaliziranja ovih radova, Olimpijski komitet BiH je na inicijativu gradonačelnika gosp. Abdulaha Skake, a uz podršku Gradske uprave grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Vijeća ministara BiH i UNESCO-a, uspješno kompletirao završnu, treću fazu obnove Olimpijskog muzeja. Ovom fazom je kompletiran izuzetno zahtjevan projekat rekonstrukcije fasade kao i kompletne izgradnje i rekonstrukcije interijera.

U okviru ove faze su prošireni kapaciteti i korisne površine Olimpijskog muzeja čime su se stekli uslovi za rad većeg broja uposlenika uz osposobljene multifunkcionalne prostore, ne samo za muzejsku djelatsnot. OK BiH je također, uz sve faze adaptacije i obnove Muzeja, kreirao i njegove funkcije u budućnosti, pa je donesen zaključak da zgrada Olimpijskog muzeja bude sjedište i Olimpijske akademije BiH. To će biti otvoreni univerzitet sporta sa brojnim programskim djelatnostima iz domena teorije i prakse, prema uzoru na nacionalne olimpijske komitete u svijetu koji posjeduju takvu instituciju. Po završetku obnove Olimpijskog muzeja, na inicijativu Gradske uprave Sarajeva i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, postignut je dogovor da brigu o Olimpijskom muzeju Bosne i Hercegovine i njegovim eksponatima preuzme JU Muzej savremene umjetnosti ''Ars Aevi'', čime su se stvorili svi uvjeti za neometano odvijanje aktivnosti Muzeja u budućnosti, koji je ostao u vlasništvu OKBIH, a “Ars Aevi” je preuzeo upravljanje  na deset godina.

Rekonstruisan i moderniziran, Muzej danas pruža puno povoljnije uslove za prezentaciju muzejske građe i aktuelnih programa. Kao jedini olimpijski muzej u regionu, i jedini sportski muzej u državi BiH, sa Olimpijskom akademijom, uspješno će afirmisati i prezentirati sportsko nasljeđe naše zemlje i olimpizma uopšte, podsticat će promociju olimpijskih vrijednosti i baštiniti jedan od najsvjetlijih trenutaka grada Sarajeva i države BiH – ZOI 1984.

U fundusu Olimpijskog muzeja, pored značajnih dokumenata vezanih za organizaciju, pripremu i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara, sve posjetioce očekuje i jedinstvena numizmatička kolekcija porodice Hasagić, koja se sastoji od 250 doniranih zlatnika izuzetne vrijednosti. Tu su i autentične skije nosioca srebrene olimpijske medalje, Jure Franka, kao i kaput predsjednika MOK-a J.A. Samarancha, koji je koristio za vrijeme Igara.

U Olimpijskom muzeju će, osim sjećanja na 1984. godinu i zimsku Olimpijadu u Sarajevu, biti postavljen dio eksponata sa prvog velikog višesportskog takmičenja u Bosni i Hercegovini nakon Olimpijade “EYOF-a 2019 Sarajevo & Istočno Sarajevo”. Između ostalog, može se pogledati baklja sa kojom je zapaljen plamen na ceremoniji otvaranja, te takmičarske skije Esme Alić, sa kojima je nastupila na EYOF-u 2019. i ostvarila najbolji rezultat za bh. tim.

Iako je obnova Muzeja trajala od njegovog devastiranja 1992. godine, pa sve do danas u vrlo teškim društveno-ekonomskim uslovima, uspješno je završena, prvenstveno zahvaljujući Olimpijskom komitetu BiH, Olimpijskoj solidarnosti, Gradu Sarajevu, ali i široj društvenoj zajednici.

I pored finaliziranja rekonstrukcije Olimpijskog muzeja, OK BiH je aplicirao prema Olimpijskoj solidarnosti na projekat završnog opremanja interijera, odnosno inventara određenih prostorija u ukupnom iznosa od 60.000 USD.

Završna faza krunisana je svečanom ceremonijom otvaranja Olimpijskog muzeja, koja je održana 09. oktobra 2020. godine, uz prisustvo princa Alberta II od Monaka, koji je bio zvanični predstanik Međunarodnog olimpijskog komiteta i Predsjednika Thomasa Bacha.

Ceremoniju otvaranja svojim prisustvom upotpunili su tadašnji predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine prof. dr Izet Rađo, koji je svečano otvorio novoizgrađenu zgradu Olimpijskog muzeja, potpredsjednik Olimpijskog komiteta Marijan Kvesić, zajedno sa generalnim sekretarom OKBiH dr. sci. Saidom Fazlagićem, kao i kompletan Izvršni odbor OK BIH.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, gosp. Thomas Bach, se prisutnim obratio videolinkom, te se pored upućenih čestitki za obnovu Muzeja prisjetio i svojih doživljaja sa sarajevske Olimpijade na kojoj je učestvovao u svojstvu člana Komisije sportista unutar MOK-a.

Čast da podigne zastavu OK BIH na jarbolu uz intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine,  pripala je Olimpijki Larisi Cerić. Zastavu Grada Sarajevo dizao je direktor firme EYOF 2019. d.o.o. g. Senahid Godinjak.

Bili su na ovoj svečanosti i Generalni sekretar sarajevske Olimpijade Ahmed Karabegović, Olimpijci iz BIH koji su učestvovali na ZOI’84 Tomislav Lopatić i Bibija Kerla, učesnici i rukovodioci EYOF 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo, bivši direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, kao i predstavnici UNESCO-a, Vijeća ministara i Kantona Sarajevo, zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Grada Sarajeva gosp. Abdulahom Skakom i predstavnicima Grada Sarajevo i lokalne zajednice.

U okviru službenog programa otvaranja Aida Čorbadžić i Kenan Hasić, uz pratnju hora “Pontanima”, izveli su numere “We create together” i “Sarajevo će biti, sve drugo će proći”, a duvački orkestar Oružanih snaga BiH svirao je Himnu Bosne i Hercegovine i “Sarajevski marš”.

Prije početka svečane ceremonije otvaranja, mnogobrojnim zvanicama obratio se prof.dr Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, čiji govor prenosimo u cijelosti:

"Your Serene Highness Prince Albert II,

Poštovani predstavnici Države Bosne i Hercegovine,

Cijenjeni gradonačelniče Grada Sarajeva, gospodine Skaka

Dragi sportisti, treneri, dame i gospodo,

Danas je poseban dan, dan kada ponovo potvrđujemo vrijednosti na kojima su sagrađeni najsvjetliji momenti naše olimpijske historije. Historije koja je pokazala čitavom svijetu da možemo organizovati najvažniju smotru radosti, mira, zajedništva i tolerancije.

Snaga Olimpijskih igara održanih 1984. godine je u njihovoj univerzalnosti, jer su baš ove Igre imale snagu da ujedine čovječanstvo i pored svih njegovih različitosti učine ga boljim i mirnijim mjestom za život.

Istom tom snagom odisao je i EYOF 2019 Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji je bio odraz naših najboljih vrijednosti na djelu. 

Olimpijski duh je trajni eliksir krila mladosti, novih susreta i postignuća, medalja koje su motivacija za istrajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj.

Pierre de Coubertin je rekao „Olimpijske igre su hodočašće ka prošlosti i vjera u budućnost“.

Upravo to predstavlja Olimpijski muzej.

Muzej će novim generacijama pružiti nadu za bolju budućnost kroz lekcije iz naše sjajne olimpijske prošlosti.

Zahvaljujemo se predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta dr Thomasu Bachu na toplim riječima koje nam je uputio u svom video obraćanju.

Želimo izraziti posebnu zahvalnost njegovom visočanstvu Princu Albertu II od Monaka, koji je danas ovdje kao predstavnik Predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, dr Thomasa Bacha, i cjelokupne Olimpijske porodice. U specifičnim okolnostima Princ Albert II nam je ukazao čast svojim dolaskom.

Ističem institucije bez kojih danas Olimpijski muzej ne bi bio otvoren, a to su Međunarodni olimpijski komitet, Evropski olimpijski komitet, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Kanton Sarajevo i UNESCO, kao i vjerne sponzore Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Našu iskrenu zahvalnost dugujemo Gradu Sarajevu i gradonačelniku Abdulahu Skaki što je prepoznao vrijednost ovog projekta, te nam pomogao da zajedničkim snagama nosimo naše olimpijske vrijednosti u budućnost i poklonimo ih svim građanima Bosne i Hercegovine i svijeta.

Dragi sportisti,

Drage dame i gospodo,

Dobrodošli u zgradu koja baštini najsvjetlije momente naše olimpijske historije.

Dobrodošli u Olimpijski muzej u Sarajevu.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine