Ambasador Japana u posjeti Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine

Danas je delegacija Ambasade Japana u BiH, predvođena NJ.E. Ambasadorom Ito Makoto posjetila Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, gospodin Marijan Kvesić, potpredsjednik prof. dr Milanko Mučibabić te generalni sekretar OK BiH sci. dr Said Fazlagić i generalni sekretar POK BiH Osman Handžić, ugostili su ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini NJ.E. ITO Makoto, šeficu odjela za kulturu i PR, YOSHIDA Chisato i šefa odjela za ekonomsku saradnju, TANAKA Kiyotaka.

Kroz ugodan razgovor i razmjenu aktuelnosti, NJ.E. Ambasador je informisao čelnike OK BiH da Tokio 2020 finalizira sve završne pripreme i da su spremni za početak Igara. Ovom prilikom, NJ.E. Ambasador Ito Makoto je uručio postere koje su napravila djeca Japana. Posteri su napravljeni u okviru radionice bh. kulture koja je organizovana u gradu Iwaki (prefektura Fukushima). Kroz ovu radionicu djeca su upoznala našu zemlju i kulturu, dosadašnje rezultate bh. sportista na svjetskim takmičenjima, te su u okviru iste pisali navijačke poruke učesnicima predstojeće Olimpijade.

Predsjednik OK BiH, gosp.Marijan Kvesić se zahvalio na poklonu, ukazanoj pažnji, interesovanju i posvećenosti djece Japana da iskažu prijateljstvo i dobrodošlicu bh.timu na Olimpijske igre. Gosp. Kvesić je upoznao NJ.E. Ito Makoto-a da će OK BiH obilježiti 30 dana do početka OI Tokyo 2020 na simboličan dan - Olympic Day, koji će se ove godine održati u Tesliću i tom prilikom će 160 djece uz demostratore imati priliku da se oproba u 8 sportova. Predsjednik Kvesić je pozvao NJ.E. Ambasadora Japana da se pridruži na svečanom otvaranju ove manifestacije koja ujedno slavi olimpizam i obilježava 30 dana do OI Tokio, što je NJ.E. Ito Makoto sa oduševljenjem prihvatio.

Pored navedenog, predsjednik Kvesić je informisao da su imunizacija i cjelokupne pripreme bh. tima i delegacije u završnoj fazi i da se OK BiH raduje zajedničkoj pobjedi Olimpijskih vrijednosti i Olimpijskog duha.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine