BEIJING 2022 | Olympic Flame

Olimpijski plamen zvanično je proslijeđen Organizacionom odboru Pekinga za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre Peking 2022 (BOCOG) 19. oktobra (ponedjeljak) na posebnoj svečanosti na istorijskom stadionu Panathenaic u Atini (Grčka). Danas 20. oktobra olimpijski plamen je stigao u Kinu, čime je Peking postao prvi grad koji je domaćin ljetnih i zimskih Olimpijskih igara.

YU Zaiging, potpredsjednik BOCOG-a i Kineskog olimpijskog komiteta, primio je plamen u ime Organizacionog odbora Pekinga za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre Peking 2022 od predsjednika Helenskog olimpijskog komiteta i člana Međunarodnog olimpijskog komiteta Spyrosa Capralos-a.

Sam dizajn baklje pun je dinamike i vitalnosti, sa spiralnom konstrukcijom koja podsjeća na lepršavu vrpcu na mjestu gdje se nalazi olimpijski plamen. Amblem Pekinga 2022. nalazi se na srednjem dijelu baklje, dok vijugava crvena linija na njegovom tijelu predstavlja vijugavi Kineski zid, staze skijanja na Igrama i neumornu potragu čovječanstva za svjetlom, mirom i izvrsnošću.

Crvena i srebrna boja, kao primarne boje baklje, metafore su leda i vatre, i simbolizuju unošenje „svjetlosti i topline u svijet leda i snijeg“. Odabir boje baklje, kao i uzorci oblaka koji prekrivaju ručku su sastavni dio elementa baklje sa Ljetnih olimpijskih igara Peking 2008. godine.

Olimpijski plamen na stadion je nosila osvajačica srebrne olimpijske medalje Evi Moraitidou (ona je sa grčkom ženskom vaterpolo reprezentacijom osvojila srebro u Atini 2004.), te je plamen prenijela na Li Nin (dvostruku osvajačicu olimpijske srebrne medalje u skijanju slobodnim stilom) prije nego što je plamen konačno primila grčka skijašica i biatlonka Paraskevi Ladopoulou, koja je zapalila zlatni svečani kazan u središtu stadiona.

Govoreći na ceremoniji, potpredsjednik BOCOG-a  je poručio:

"Kao što se možda sjećate, upravo je ovdje Panathenaic stadionu prije 13 godina, olimpijska vatra prvi put predata Pekingu. Zahvaljujući podršci ljudi svijeta, Kina je održala izvanredne Ljetne olimpijske igre. U proteklih 13 godina kineski napori na promicanju olimpijskog duha, olimpijske kulture i olimpijskog znanja nikada nisu prestali. Kao simbol olimpijskog duha, olimpijski plamen će putovati do Kineskog zida i u druge dijelove Kine, donoseći sa sobom svjetlo mira i prijateljstva. Okupimo se na mjestu  leda i snijega, trčimo prema zajedničkoj, svjetlijoj budućnosti. Radujemo se susretu u Pekingu na Zimskim olimpijskim igrama 2022."

Zimske olimpijske igre će se održati 04.02 do 20.02.2022. godine u glavnom gradu Kine-Peking. Na igrama se očekuje 2.892 sportista iz cijelog svijeta. Nakon Tokyo 2020 ovo su druge Olimpijske igre koje će se održavati u uslovima pandemije.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine