Edin Numankadić čuvar uspomena na sarajevsku Olimpijadu, otišao u zasluženu penziju 

Sa punim pravom i ponosom možemo reći čuvar uspomena na sarajevsku Olimpijadu 1984. godine. Pored svog životnog poziva i opredjeljenja kao međunarodno poznati likovni umjetnik, Edin je većinu svog radnog vijeka proveo u ulozi direktora Muzeja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. 

Nakon završetka Igara 19. februara 1984. godine zvanično je otvoren Muzej XIV ZOI da baštini uspomenu na ove veličanstvene Igre, a čast da vodi prelijepu kuću sporta i umjetnosti dobio je naš Edo. 

Ulozi čuvara Muzeja XVI ZOI 84 u Sarajevu ostao je vjeran i do današnjeg dana. Prošavši teške periode, gledajući kako 1992. godine Muzej gori, sa nekolicinom saradnika u veoma turbulentnom periodu uspio je da spasi veliki broj eksponata i pohrani ih u skladište u OC Zetra.  

Kao što mu je i bila velika želja, Edin je pored otvaranja privremenog muzeja 2004. godine u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH, dočekao obnovu i otvaranje Olimpijskog muzeja u originalnoj zgradi u Petrakijinoj ulici. 

Naš dragi Edo je skoro 4 decenije vrijedno radio na promociji i očuvanju najljepših momenata naše prošlosti, starajući se da sjećanje na olimpijsko naslijeđe BiH i olimpijski duh nastavi da živi u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca. Edo je također na prijedlog Olimpijskog komiteta BiH 2013. godine bio dobitnik prestižne nagrade  “Pjer de Kuberten” Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Olimpijski komitet BiH se zahvaljuje Edinu na dosadašnjem radu i zalaganju, te čestita na zasluženom odlasku u penziju, kako bi mogao uživati u plodovima svoga rada i druženju sa unucima. 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine