EOK IZVRŠNI KOMITET DODIJELIO EVROPSKE IGRE 2027 ISTANBULU

Izvršni komitet Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) na sastanku održanom 20. marta jednoglasno je dodijelio Istanbulu 4. izdanje Evropskih igara 2027. godine.

Pažljivo razmotrena odluka donesena je nakon što je sportski direktor EOK-a, Peter Brüll, predstavio detaljan izvještaj o evaluaciji Izvršnom komitetu. Izvještaj je uslijedio nakon evaluacijske posjete Istanbulu od strane delegacije eksperata EOK-a početkom marta. Stručnjaci EOK-a su razmotrili sve aspekte mogućnosti grada da bude domaćin Igara, uključujući mjesta, transport, sigurnost, smještaj i objekte za sportiste.

Komentarišući odluku Izvršnog komiteta, predsjednik EOK-a Spyros Capralos je rekao:

"EOK je oduševljen što je odobrio kandidaturu Istanbula za domaćina Evropskih igara 2027. To je sjajna vijest i za evropske sportiste i za grad. Istanbul i Turska su dugogodišnji prijatelji međunarodnog sporta, a Istanbul je sport utkao u svakodnevicu za dobrobit svojih građana. Znamo da će to biti savršeno mjesto da najbolji evropski sportisti zablistaju 2027. godine."

Nadovezujući se na uspjeh Krakow Malopolska 2023, EOK i tim iz Istanbula odlučili su osigurati da još veći udio takmičenja služi kao kvalifikacioni događaj za Olimpijske igre LA 2028. To bi omogućilo budućim turskim olimpijcima da se kvalifikuju na domaćem terenu, podržani od strane domaće publike koja uključuje prijatelje i porodicu.

Istanbulski plan za održavanje Evropskih igara 2027. godine neće predviđati nikakvu dodatnu izgradnju osim već izgrađenih ili već planiranih.

Odluka Izvršnog komiteta biće predstavljena Generalnoj skupštini EOK-a u Bukureštu u junu mjesecu, radi konačnog odobrenja i potpisivanja relevantnih ugovora.

 

Izvor: EOK

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine