EOK | Spiros KAPRALOS je novi predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta

Prvi dan zasjedanja Generalne skupštine EOK-a u Atini, danas je izabran novi Predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta, gosp. Spiros Kapralos (Spyros CAPRALOS) dugogodišnji predsjednik Olimpijskog komiteta Grčke, član IK EOK-a i olimpijac u vaterpolu. 

Gospodin Kapralos je izabran većinskim brojem glasova sa ukupno 34 glasa u odnosu na protivkandidata gosp. Nielsa Nygarad-a koji je imao 16 glasova. Za potpredsjednicu je izabrana gđa Daina Gudzineviciute, olimpijska šampionka u streljaštvu, predsjednica Nacionalnog olimpijskog komiteta Litvanije i članica Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Na zasjedanju Generalne skupštine u Atini prisustvuju gosp.Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i dr sci. Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH. Nakon sjednice Skupštine, biće upriličeno obilježavanje 50. godišnjice Evropskih olimpijskih komiteta.

Spiros Kapralos:

Predsjednik Kapralos je rođen 15. aprila 1955. godine. Dugogodišnji je Predsjednik Olimpijskog komiteta Grčke i član Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta (2009-). Član je Komisije za kulturu i olimpijsko naslijeđe MOK-a (2015-2019), ekspert je u Komisiji MOK-a za kulturu i olimpijsko obrazovanje (2014-2015) i član Komisije za Olimpijski solidarnost (2018-), itd. Tokom sportske karijere učestvovao je na dvije Olimpijade u vaterpolu (1980. i 1984) i šampion je Grčke u plivanju (1969-1974). U svojoj bogatoj karijeri, gosp. Kapralos je obnašao i niz funkcija u sektoru ekonomije i dio je mnogobrojnih sportskih organizacija i tijela na međunarodnom nivou.

Više o novom predsjedniku EOK-a možete pročitati OVDJE.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine