Erasmus+ projekat MLEA: 7. završni transnacionalni sastanak i Finalna konferencija projekta

Dvogodišnji međunarodni Erasmus+ projekat posvećen dualnim karijerama sportista završen je tokom ove sedmice Finalnom konferencijom u Zagrebu.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, partner na projektu MLEA - Micro Learning entrepreneurship for athletes koji se sufinansira sredstvima Evropske unije u okviru programa Erasmus+, prisustvovao je sedmom partnerskom sastanku održanom 13.03.2023. godine i Finalnoj konferenciji  14.03.2023. godine, u prostorijama Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Završni Multiplier Sport Event otvorili su članica Međunarodnog olimpijskog odbora gospođa Kolinda Grabar Kitarović, ministrica sporta i turizma gospođa Nikolina Brnjac i dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Mato Njavro. Sastanku su također prisutvovali predstvanici poslovnih škola iz Njemačke, Švedske i Hrvatske, Evropske univerzitetske sportske asocijacije kao i Olimpijskog komiteta Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Na sastanku se razgovaralo o uspostavljanju online edukacije koja će biti posebno kreirana za aktivne i bivše sportiste na temu mikro učenja u poduzetništvu te sticanju neophodnih znanja i vještina kako bi se olakšao prelazak iz sportske u preduzetničku karijeru. E-platforma  je u završnoj fazi i bit će dostupna široj  javnosti u mjesecu aprilu koja će sadržavati 10 modula.

Tokom Konferencije su prezentovani rezultati samog projekta:

Rezultat 1/2 - Analiza, znanstveni rad i proces snimanja mikroučenja, Martin Carlsson Wall (SSE)

Rezultat 3 - Canvas model; E-platforma, prof. dr Sascha Schmidt

Rezultat 4 – Prezentacija platforme za gemifikaciju, Mirna Koričan Lajtman (ZSEM)

U sklopu Finalne konferencije „MLEA“ održane su dvije panel diskusije, All Star i Young Hopeful na kojima su gostovali vodeći stručnjaci i uspješni hrvatski sportisti, a razgovaralo o sljedećim temama:

  • Problemi sa kojima se susreću sportisti nakon završetka sportske karijere;
  • Školski sistem i sportisti;
  • Poduzetničke sposobnosti kod sportista i bivših sportista;
  • Potencijal i prilike za sportista na tržištu rada;
  • Razvoj specijalizovanog kurikuluma o poduzetništvu za sportiste i bivše sportiste;
  • Diseminacija projekta tokom implementacije i nakon Finalne konferencije. 

Ovaj dvogodišnji međunarodni Erasmus+ projekat posvećen je sportistima kojima je zahtjevno pratiti i uskladiti profesionalnu sportsku karijeru i obrazovanje, što često rezultira njihovom nepripremljenošću za tržište rada. 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine