Evropsko džudo prvenstvo za veterane Sarajevo 2024

Dvije zlatne medalje za BiH na otvaranju Evropskog prvenstva u džudou za veterane, danas nas očekuju nove sjajne borbe!

U Areni hotela Hills u Sarajevu otvoreno je Evropsko prvenstvo u džudou za veterane, čiji je tehnički organizator Džudo savez Bosne i Hercegovine, a radi se o takmičenju koje je u kalendaru Evropske džudo unije (EJU) označeno kao jedan od najbitnijih događaja u ovoj olimpijskoj 2024. godini.

Na Evropskom prvenstvu učestvuju veterani i veteranke iz 36 zemalja širom Evrope, a u Arenu hotela Hills ih je stiglo više od 800, od čega ih 31 predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Pravo učešća na Evropskom prvenstvu za veterane imaju sve džudoke starije od 30 godina, ali pod uslovom da je od njihovog posljednjeg seniorskog nastupa prošla najmanje jedna godina.

Najbolji rezultat od takmičara iz BiH ostvarili su potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine prof. dr  Milanko Mučibabić, te Dragan Božović koji su stigli do zlatnih medalja. Prof. dr Mučibabić je do zlatne medalje  u kategoriji do 100 kg, stigao savladavši Poljaka Edwarda Spraskog, a u istoj kategoriji je i Božović osvojio zlato pobijedivši Hrvata Radeta Krnjetu.

Što se tiče drugih bh. takmičara, na korak do bronzane medalje bili su Elvir Salihagić i Mile Matijević, ali nažalost nisu uspjeli zauzeti svoje mjesto na postolju.

Od predstavnika BiH još su nastupili Enver Kemez (do 90 kg), Radenko Marinović (do 100 kg), Benamin Maglić (do 81 kg), Mustafa Memagić (preko 100 kg), Nikola Kljajić (do 81 kg), Zikret Hasanica (do 73 kg), Asif Libić (do 90 kg) te Efraim Pinjo (do 100 kg).

Prvog dana takmičenja najuspješniji su bili predstavnici Francuske, koji su dominirali na takmičenju osvojivši ukupno 21 medalju (sedam zlatnih, pet srebrenih i devet bronzanih). Takmičari iz Njemačke su takođe ostvarili zapažene rezultate, a osvojili pet zlatnih, dvije srebrene i sedam bronzanih medalja.

Svojim prisustvom ovo takmičenje, dodatno je uveličala proslavljena bh. džudistkinja i olimpijka Larisa Cerić, koja je posmatrala sjajne borbe na četiri tatamija.

Sve rezultate jučerašnjeg programa možete pogledati na www.eju.net/event/european-judo-championships-veterans-2024/282011/ .

Najbolji veterani Evrope će se u Areni hotela Hills boriti sve do nedjelje, a i danas nas očekuju nove i sigurno uzbudljive borbe u -66, -81, -100 i +100 kg za muškarce u kategorijama M1, M2 i M3, te -52, -63, -78 i +78 za žene u kategorijama F1, F2 i F3.

Nakon završetka borbi, u Areni hotela Hills će se održati i Kodokan kata seminar koji će trajati od 12. do 14. juna.


Foto izvor : Dino Šečić/EJU

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine