EYOF Vuokatti pomjeren za mart 2022. godine

Da bi zaštitili sigurnost učesnika, istovremeno osiguravajući da se mogu takmičiti svi najbolji sportisti, Evropski olimpijski komiteti (EOK), u saradnji sa Finskim olimpijskim komitetom i lokalnim organizatorima, odlučili su da zimski Evropski olimpijski festival mladih 2021 (EYOF ) bude pomjeren za mart 2022. godine.

Uzimajući u obzir da pandemija COVID-19 i dalje zahvata evropski kontinent, odluka je motivisana potrebom da se zaštiti sigurnost učesnika, istovremeno osiguravajući da se svi najbolji sportisti mogu takmičiti. Tromjesečno kašnjenje takođe će omogućiti optimalnije snježne uslove na sjeveru Finske, pružajući tako najbolju moguću platformu za skijaše i snowboard sportiste. Uz to, pomoći će domaćinima da uštede na troškovima stvaranja snijega.

Novi datumi vodećeg multi-sportskog događaja u Evropi za sportiste od 14 do 18 godina su od 20. do 25. marta 2022.

Jedinstvenom odlukom dogovoreno je da se turnir u hokeju na ledu za dječake održi u decembru kao što je prvobitno planirano kako bi se najboljim igračima iz Evrope omogućilo da učestvuju u događaju. Svi ostali sportovi, uključujući hokej na ledu za djevojčice, biće prebačeni za mart.

Organizatori će se potruditi da povežu turnir u hokeju na ledu u decembru sa ostalim događajima u martu 2022. godine, uključujući organizaciju EOK seminara Šefova misija (CdM) tokom decembarskog turnira.

Očekuje se učešće oko 1.800 sportista iz 48 evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta u devet sportskih disciplina na EYOF Vuokatti. U sportskom programu naći će se alpsko skijanje, biatlon, hokej na ledu, bordanje, skijaško trčanje, skijaški skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje i nordijska kombinacija. Uključivanjem hokeja na ledu za djevojčice, Vuokatti će biti rodno najuravnoteženiji EYOF u istoriji ovog sportskog događaja.

Urbano područje Vuokatti, u opštini Sotkamo, ugostit će alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, kratku stazu i bordanje. Grad Kajaani bit će domaćin hokejaških događaja, dok će u Lahtiju biti organizovani nordijska kombinacija i skijaški skokovi.

Izvor: www.eurolympic.org

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine