Formira se Regionalna bokserska liga

Predsjednici bokserskih saveza šest zemalja okupili su se u petak 19.02.2021.g. u Beogradu, gdje je zvanično potpisana Deklaracija o pokretanju Regionalne lige u boksu, uz prisustvo Umara Kremleva, predsjednika Svjetske bokserske federacije.

Regionalna bokserska liga trebala bi početi će do kraja aprial ove godine, a okupljat će bokserske klubove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.U dokumentu koji je potpisan ističe se kako je cilj unaprijediti regionalnu i međunarodnu saradnju kroz oblast sporta, koji ima značajnu ulogu u promociji kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja.

Također, liga ima za cilj povratak regionalnih klubova sa dugom tradicijom na evropsku i međunarodnu, a koji su iznjedrili evropske, svjetske i olimpijske prvake, kao što su Željezničar, Radnički, Partizan, Crvena zvezda, Pula, Dinamo iz Zagreba, Budućnost-Podgorica.

“Liga će sigurno biti nada za boksere iz BiH, ali i iz cijelog regiona. Ona će okupljati najkvalitetnije boksere, pružati im priliku da se dokažu. Istovremeno će to biti i jedna vrsta probne stanice za boksere na njihovom putu prema Evropi i svijetu”.

Kroz formiranje Regionalne bokserske lige cilj je doprinijeti podizanju kvaliteta klupskog boksa i promocija boksa na regionalnom nivou, prije svega kroz lansiranje Grand Prix turnira, čiji će cilj biti  integrisanje postojećih turnira u sklopu jedinstvenog i zajedničkog brenda. Ono što je također značajno jeste da su obezbijeđeni i TV prenosi ovog takmičenja.

Kroz uspostavljanje Regionalne lige i turnira Grand Prix, kao njene završne godišnje komponente, cilj je doprinijeti jačanju pojedinačnih, ali i zajedničkih pozicija u okviru Međunarodne bokserske asocijacije, ističe se između ostalog u deklaraciji.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine