IJF | Intervju sa potpredsjednikom OK BiH prof. dr Milankom Mučibabićem

Pročitajte inspirativan intervju sa potpredsjednikom OK BiH prof. dr Milankom Mučibabićem koji je objavila Internacionalna džudo federacija nakon osvajanja četvrte titule Svjetskog prvaka za veterane.

Milanko Mučibabić je dva puta bio Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (2004 - 2005. i 2022 - 2023.). Još uvijek je član Izvršnog komiteta OK BiH (i Potpredsjednik OK BiH), a takođe je i vrhunski džudista. To je najmanje što možemo reći, budući da je prvog dana Svjetskog prvenstva veterana u Abu Dabiju 2023 osvojio svoju 4. veteransku titulu svjetskog prvaka. Ovome se dodaju 4 titule kontinenta i 9. DAN. Dan nakon nastupa, Mostarac se osvrće na svoj rezultat, ali prije svega na svoju ljubav prema džudou.

"Danas sam stvarno umoran, ali je to dobar umor. Sretan sam i ponosan na ovaj rezultat. Šezdeset godina sam na tatamiju i još uvijek mi je veliko zadovoljstvo bavljenje džudoom. Naš sport je dugoročna pasija... Svaki put kada učestvujem na takmičenju, pripremam se što bolje mogu i ove godine su moje pripreme bile optimalne. Mislim da je ono što me drži, džudo sam po sebi. Ima toliko toga za naučiti i otkriti u sportu. Vjerujem da je uvijek najbolja pobjeda ona koju dobiješ protiv sebe, protiv sopstvenih strahova, protiv svojih demona koje možda imaš u sebi. Sâm sam sebi neprijatelj i džudo mi omogućava da pobjeđujem.

Prije takmičenja sam bio veoma nervozan, takođe na dan takmičenja, ali sam našao načine da pobjedim. To je ono na šta sam najviše ponosan. Znam da sam sposoban za bacanje, ali na kraju je sve u mojoj glavi. Time vjerujem da veterani postaju uzori društvu. Sami sebi smo primjeri, ali i primjer za mlađe džudiste.

Kao član džudo zajednice u Bosni i Hercegovini, predstavljam naš sport i njegove vrijednosti u okviru Olimpijskog pokreta. Uvjeren sam nakon svih ovih godina da je poruka koju prenosi džudo ključna. Radi se naravno o poštovanju, ali i o povezivanju ljudi, međusobnoj pomoći i zajedničkom radu. To su principi džudoa i olimpizma.

Svi imamo svoje ciljeve, ali najvažniji je put i naslijeđe koje možemo ostaviti budućim generacijama.”

Osvajanjem nove veteranske titule svjetskog prvaka, Milanko Mučibabić postavlja ljestvicu veoma visoko. Iako je primjer njegov vlastiti, može poslužiti mnogima. To je ono što će nastaviti da radi i u godinama koje dolaze. Na putu do pete svjetske titule sljedeće godine?

 Izvor tekst i foto: IJF

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine