KAJAK KANU SAVEZ BiH | Domaćini ECA Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore 2022

Banjaluka i rijeka Vrbas su domaćini ECA Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama

Izvršni odbor Evropske kajakaške federacije (ECA - European Canoe Association) je jednoglasno donio odluku da će se naredno ECA Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama za 2022. godinu biti održano u Banjaluci, na rijeci Vrbas. Proteklog vikenda, na svečanoj ceremoniji ECA Evropskog prvenstva za 2021. godinu koje je održano u Sloveniji (Nova Gorica), spuštena je zastava Evropske kajkaške asocijacije te je ista uručena organizatoru Evropskog prvenstva u 2022. godini, a koju je u ime tehničkog organizatora primio Nikola Stanković.

Na takmičenju u Bosni i Hercegovini se očekuje više od 500 učesnika iz 15 evropskih zemalja, a voziće sprint i spust discipline u pojedinačnim i ekipnim trkama.

U nastavku prenosimo ostatak saopštenja Kajak-kanu saveza BiH:  

Grad Banjaluka i rijeka Vrbas su postali prepoznatljivi po kajaku i kanuu na divljim vodama i jedini u svijetu mogu da se pohvale da su dosad organizovali brojna evropska i svjetska takmičenja u ovom sportu, i to:

-2011 ECA Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u slalomu;
-2012 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu;
-2013 ICF Finale Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu;
-2014 ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore u spustu;
-2015 ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za seniore u spustu;
-2016 ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za seniore u spustu;
-2017 ECA Evropski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu;
-2018 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama;
-2019 ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i mlađe seniore u spustu;
-2020 ECA Evropski kup u kajaku i kanuua na divljim vodama (otkazano zbog pandemije korona virusa);
-2021 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama.

Posebno je vrijedno istaći da je 2014. godine zbog Evropskog prvenstva za juniore, Banjaluku posjetio Princ Albert II od Monaka, koji je u zvaničnom protokolu dodjeljivao medalje pobjednicima.

Kajakaške manifestacije koje su organizovane na rijeci Vrbas su osim sportskog aspekta bile veoma važne i za privredu i turizam Banjaluke i cijele Bosne i Hercegovine s obzirom da se zbog kajakaških trka ostvari više hiljada noćenja u Banjaluci.

Kao primjer navedenog je podatak Turističke organizacije Banjaluke (TOBL) da je u 2016. godini za vrijeme održavanja ICF Svjetskog prvenstva za seniore Banjaluku posjetilo više od 2.000 stranih gostiju, dok je samo takmičenje trajalo sedmicu dana.

U ovoj godini, za razliku od dosadašnjih manifestacija, nije bilo organizovanih koncerata u okviru ceremonija otvaranja i zatvaranje Svjetskog kupa zbog pandemije korona virusa. Ranije su priređivani koncerti grupa: Elemental, Letu štuke, Kiki Lesendrić i Piloti, Rock simfonija, TBF, Bad copy, Atheist rap...i to potpuno besplatno za sve posjetioce i goste. Nadamo se da će naredne godine epidemiološka situacija biti mnogo bolja te da će naši gosti i pored takmičarskih obaveza imati priliku da u Banjaluci i Bosni i Hercegovini sjajno provedu svoje vrijeme. 

U narednim danima će biti imenovan Organizacioni odbor ECA Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama i predložiti plan organizacije i priprema, a višegodišnje iskustvo i stalna ekipa garantuje da će takmičenje biti organizovano na vrhunskom nivou. 

Nakon navedenih organizacionih koraka, pokušaćemo da obezbijedimo materijalnu podršku, kako od nadležnih institucija tako i iz privatnog sektora, kako bi manifestacija dobila zamišljeni oblik, a grad Banjaluka i Bosna i Hercegovina po 12. put dokazati svoju gostoljubivost i profesionalizam i još jednom potvrditi zašto smo jedini na planeti kojima Svjetska kajakaška federacija svake godine dodijeli organizaciju jedne od najbitnijih trka. Do sada smo povjerenje svaki put opravdali, a nadamo se da će tako biti i ove godine.Tekst i foto: Kajak kanu i rafting savez Bosne i Hercegovine

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine