Marija Štetić i Nedžad Husić primili novčanu nagradu od Olimpijskog komiteta BiH

Olimpijski komitet BiH kao nebudžetska organizacija nagradio je taekwondoiste Mariju Štetić i Nedžada Husića sa 5.000KM pojedinačno, a njihove trenere sa 2.000KM pojedinačno za osvojene srebrene medalje na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Sofiji.

Izvanrednim nastupom na Evropskom prvenstvu u olimpijskom taekwondou nedavno održanom u Sofiji, Marija Štetić i Nedžad Husić su osvojili historijske, prve seniorske taekwondo srebrene medalje za Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom, predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednici OK BiH prof.dr Milanko Mučibabić i prof.dr Izet Rađo, te generalni sekretar OK BiH dr sci. Said Fazlagić, primili su u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH delegaciju iz taekwondoa, predsjednika Taekwondo saveza BiH Augusta Orlovića, člana Izvršnog odbora Taekwondo saveza BiH Samira Šarića, sportiste Mariju Štetić i Nedžada Husića, te trenericu Lidiju Katalinić-Špoljarić i trenera TKD Novi Grad Belmira Berberovića.

Ovom prilikom je Predsjedništvo OK BiH uručilo sportistima i trenerima nagradu sa ukupnim novčanim iznosom od 14.000 KM, te se na taj način zahvalili našim sportistima i trenerima na vrhunskim rezultatima i naporima koji ulažu u ovim posebnim vremenima, kada je i samo putovanje na takmičenje izazov. Srebrene medalje Marije i Nedžada su prve seniorske osvojene medalje sa Evropskog prvenstva u olimpijskom taekwondou za Bosnu i Hercegovinu, te kao takve imaju posebnu vrijednost.

Na pitanje o utiscima današnjeg prijema u OK BiH Marija je izjavila: "Sretni smo što imamo takav tim i veliku podršku iza sebe i nadamo se da ćemo to opravdati, te se iskreno nadam da će nas olimpijski komitet BiH nastaviti pratiti i u narednom olimpijskom ciklusu"

"Svakako da su utisci pozitivni i nagrada koju smo Marija i ja dobili će nam pomoći itekako u daljem trenažnom procesu," izjavio je Nedžad Husić za Olimpijski komitet BiH.

Oboje sportista su istakli da će pružiti svoj maksimum u narednom kvalifikacionom takmičenju u maju mjesecu, te nisu htjeli unaprijed prejudicirati mogućnost kvalifikacija na OI Tokio, već su istakli da radije biraju da njihova djela i rezultati govore za njih.

Kao što ste upoznati, Marija je od mjeseca septembra 2020.g. postala  korisnik Olimpijske stipendije, te se tako pridružila timu od 15 sportista koji već uživaju Olimpijsku stipendiju za OI „Tokyo 2020“.

Nedžadov potencijal je prepoznat od strane Olimpijskog komiteta BiH, te mu je na „Izboru sportiste 2018. godine“ u Organizaciji Olimpijskog komiteta BiH dodjeljena nagradu „Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora“.

Također je putem Projekta “Road to Tokyo“ finansijski podržan sa iznosom od 5.500KM, kako bi se što kvalitetnije pripremio i pokušao ostvariti Olimpijsku normu.

„Ono što je mene najviše dojmilo u Olimpijskom komitetu BiH je jedna susretljiva i prijateljska atmosfera, jako ugodno se ovdje osjećam, a vidim po Mariji da se i ona tako osjeća. Vidim da su ovdje ljudi koji prepoznaju sport i to je zapravo ono što sportaši i treneri i svi koji stoje iza sportaša trebaju. Svi trebamo materijalnu pomoć, ali ljudska komponenta znači najviše,“ komentirala je trenerica Lidija Katalinić-Špoljarić podršku Olimpijskog komiteta BiH.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine