Mjesec dana do ZOI Peking 2022.: Šta Zimske olimpijske igre znače olimpijcima?

Preostalo je mjesec dana do paljenja olimpijskog plamena, koji simbolizira početak nečeg izuzetnog. Bio je to dug i izazovan put za sportiste koji su trenirali i takmičili se tokom pandemije. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022., oni će biti #StrongerTogether pokazujući pravi olimpijski duh.

S obzirom da je dugo očekivani Peking 2022. iza ugla, vrijeme je da razmislimo o tome šta one znače za sportiste širom svijeta. Olympics.com je saznao od sportista iz različitih disciplina zašto su Igre zauzele posebno mjesto u njihovim srcima.

Mikaela Shiffrin (SAD), alpsko skijanje

Mikaela Shiffrin postala je najmlađa olimpijska šampionka u slalomu sa 18 godina osvojila je zlato u Sočiju 2014. Od tada se takmičila na ZOI PyeongChangu 2018. i dodala još dvije medalje.

Američka alpska skijašica pridaje važnost pobjedi ali ona također vidi Olimpijske igre kao priliku da spoji svijet kroz sport.

“ Olimpijske igre jesu takmičenje i tu pričamo o medaljama. Postoji sasvim druga strana toga, za koju mislim da je mnogo važnija. To je jedinstvo i ono što zapravo okuplja svijet kako bismo osjetili neku vrstu drugarstva kroz sport i koliko je to zapravo moćno.”

CHA Jun-Hwan (Republika Koreja), Umetničko klizanje

Sportisti se ne takmiče samo za sebe, već i sa nadom da će inspirisati sljedeću generaciju u svojim zemljama. CHA Jun-Hwan je tek drugi umjetnički klizač iz Republike Koreje, nakon KIM Yune, koji je stigao na podijum na Grand Prixu. CHA nastoji da donese što više medalja svojoj zemlji,  nakon što je osvojio bronzanu medalju na Grand Prix Seriesu 2021, NHK Trophy.

„Dok sam se takmičio na Zimskim olimpijskim igrama PyeongChang 2018., razumijem koliko je olimpijsko iskustvo dragocjeno. Zaista se nadam da će više korejskih klizača steći iskustva na Olimpijskim igrama kao ja, pa sam dao sve od sebe da osiguram više mjesta u muškom singlu.”

KODAIRA Nao (Japan), brzo klizanje

Japanska brza klizačica KODAIRA Nao i penzionisana LEE Sang-hwa, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje iz Republike Koreje, imaju ljupko prijateljstvo. Na ZOI PyeongChangu 2018, KODAIRA je utješila LEE tako što ju je stavila ruku oko ramena nakon što ju je pobijedila na 500 metara, na domaćem terenu.

“Vjerujem da je sport komunikacija koja ne zahtijeva riječi. Način na koji se sportisti takmiče i usavršavaju jedni druge izvan nacionalnosti inspiriše mnoge ljude. Mi se takmičimo jedni s drugima, ali je bitno poznavati kulturu i jezik jedni drugih. To čini sport još ugodnijim.”

Text:

https://olympics.com/en/news/one-month-to-go-to-beijing-2022-what-do-the-games-mean-to-olympians

 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine