MOK Olimpijska agenda 2020+5 strateška mapa puta ka 2025. godini

Međunarodni olimpijski komitet je na 137. Sesiji jednoglasno usvojio Olimpijsku agendu 2020+5 koja će biti strateška mapa prema 2025. godini.

MOK i Olimpijski pokret će se narednih 5 godina rukovoditi Agendom 2020+5 koja je jednoglasno usvojena na MOK Sesiji. Agenda se sastoji od 15 preporuka i izrađena je bazirano i na dostignućima Agende 2020. 

Otvarajući diskusiju, predsjednik MOK-a Thomas Bach objasnio je: „Kriza koronavirusa promijenila je naš svijet na temeljne načine. Svijet nikada više neće biti kao prije. Čak i kad napokon prebrodimo zdravstvenu krizu, suočit ćemo se s dalekosežnim socijalnim, financijskim, ekonomskim i političkim posljedicama. "  

Istaknuvši: „Kao lideri Olimpijskog pokreta, moramo se pripremiti za ovaj novi svijet. Da bismo oblikovali svoju budućnost, potrebna nam je vizija kako će izgledati ovaj novi svijet."  

Petnaest preporuka koje čine Olimpijsku agendu 2020+5 razvijeno je kroz inkluzivan i saradnički proces. Oni se temelje na ključnim trendovima koji su identifikovani putem istraživanja i koji će vjerovatno biti presudni u svijetu nakon koronavirusa. To su takođe područja u kojima sport i vrijednosti olimpizma mogu igrati ključnu ulogu u pretvaranju izazova u mogućnosti.  

Pet identifikovanih trendova su: solidarnost, digitalizacija, održivost, kredibilitet, ekonomska i finansijska fleksibilnost. 

Pročitajte više na ovom linku.

Olimpijsku agendu 2020+5 možete preuzeti ovdje. 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine