NAJAVA | Olympic Day 2021

Sutra se na stadionu „RADOLINKA“ 23.06.2021. godine održava „Olympic Day“ u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Opštine Teslić. Cilj Olimpijskog komiteta je da svake godine promoviše Olimpijski duh širom gradova Bosne i Hercegovine.

Dan koji proslavlja Olimpizam širom svijeta, obilježava se 23. juna svake godine. Olimpijski dan je predstavljen 1948. u svrhu obilježavanja rođenja modernih Olimpijskih igara 23.06.1894. u Parizu. Osim proslavljanja Olimpijskog pokreta cilj je promovisati učešće u sportovima širom svijeta, bez obzira na godine, spol ili fizičku spobnost.

Sutra, 23. juna, na stadionu „RADOLINKA“ održaće se „Olympic Day“ u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Opštine Teslić. Cilj Olimpijskog komiteta je da svake godine promoviše Olimpijski duh širom gradova Bosne i Hercegovine. Učesnici će imati priliku da probaju osam sportova: fudbal/nogomet, rukomet, stoni tenis, streljaštvo, atletiku, karate, badminton i košarku.

Na ovaj važan dan proslavi Olimpizma će prisustvovati Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, Japanski ambasador u BiH NJ.E. Ito Makoto, Ministrica porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović i načelnik Opštine Teslić dr Milan Miličević.  

Ovaj dan će uveličati vrhunski bh.sportisti i olimpijci koji su u proteklim godinama predstavljali BiH na velikim takmičenjima:

Hamza Alić – atletika (OI Peking 2008 i OI Rio 2016)

Kemal Mešić -atletika (OI London 2012 i OI Rio 2016)

Tatjana Đekanović -streljaštvo (OI Rio 2016)

Mihajlo Čeprkalo – plivanje (OI Rio 2016)
 

U posljednje dvije decenije ''Olympic Day'' je širio olimpijske ideale širom planete. Sutrašnja događaj je ujedno i prva masovnija manifestacija za Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine  nakon posebno izazovnog perioda epidemije COVID-19. OK BiH i Opština Teslić žele okupiti mlade ljude da bi proslavili dan Olimpizma i promovisali olimpijske vrijednosti, rukovodeći se sloganom predstojećih Olimpijskih igara #strogertogether

Inspirisani snagom Olimpizma, Evropska Komisija je u svojoj namjeri promocije unapređenja fizičke aktivnosti odlučila da 23. juna svake godine slavi početak #BEACTIVE kampanje. I ove godine Olimpijski komitet BiH proslavlja Evropsku sedmicu sporta te svoju kampanju #BEACTIVE započinje u Tesliću na Olympic Day-u 2021.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine