Novi sport na programu III Evropskih igara Krakov 2023

Evropski olimpijski komiteti (EOK) i Evropska biciklistička unija (UEC) najavili su uključivanje dvije biciklističke discipline - brdski biciklizam i slobodni stil BMX - u sportski program za treće izdanje Evropskih igara u Krakovu-Malopoljskoj. 

Ovo će biti treći nastup za biciklizam na Evropskim igrama nakon što je bio u programu prvog izdanja Igara u Bakuu 2015 i drugog izdanja u Minsku 2019.

U ovom izdanju EI, 2023. godine, brdski biciklizam i slobodni stil BMX zauzeće središnje mjesto u Poljskoj, a oba događaja će biti Evropsko prvenstvo koje se boduje za rangiranje sportista koji se pokušavaju kvalifikovati za Olimpijske igre Pariz 2024.

„Biciklizam je bio sjajan partner EOK-a i Evropskih igara, i vrlo nam je drago što ih opet možemo pozdraviti u programu za Krakov-Malopoljsku 2023“, rekao je predsjedavajući Koordinacijske komisije EOK-a Hasan Arat (TUR). „Budući da Evropske igre ne djeluju samo kao Evropsko prvenstvo za ove dvije discipline, već nude i kvalifikacione mogućnosti za Olimpijske igre 2024, radujemo se što ćemo u ljeto 2023. sa sobom u Poljskoj imati najbolje bicikliste u Evropi.“

Najavljujući uključivanje biciklizma u program Evropskih igara 2023, novi predsjednik UEC-a Enrico Della Casa rekao je: „2023. godine takođe ćemo biti dio programa Evropskih igara s dvije najatraktivnije i najspektakularnije discipline u biciklizmu: BMX Freestyle Park, koji će debitovati na Olimpijskim igrama u Tokiju i MTB Cross-Countryu, koji je oduvijek bio vrlo omiljen kod TV publike.

„Zahvaljujući našem bliskom radnom odnosu s Evropskim olimpijskim komitetom, takođe ćemo biti angažovani na EYOF-u Banska Bistrica 2022 i cijenimo potencijal i vrijednost takvih sjajnih događaja“, rekao je Della Casa.

Sigurni smo da će 2023. godine ljubitelji biciklizma širom Evrope i drugdje uživati u gledanju ovog visoko takmičarskog događaja.

Evropske igre su glavni kontinentalni multisportski događaj za vrhunske sportiste i održavaju se svake četiri godine. Evropske igre Krakov-Malopoljska 2023 trebale bi obuhvatiti otprilike 20-ak olimpijskih i neolimpijskih sportova. Biciklizam se na programu 2023. godine pridružuje streličarstvu, badmintonu, rukometu na pijesku, boksu, kanuu, karateu, modernom petoboju, muaythai-u, streljaštvu, sportskom penjanju, taekwondou i triatlonu, a narednih sedmica slijedi još sportova.

Izvor: www.eurolympic.org

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine