OBILJEŽAVANJE 40. GODIŠNJICE ZOI SARAJEVO 1984

U okviru višemjesečnih priprema za obilježavanje 40. godišnjice ZOI Sarajevo 1984. godine, u prostorijama Olimpijskog muzeja, čelnici Organizacionog odbora za obilježavanje ovog velikog datuma su održali press konferenciju u okviru koje su upoznali javnost sa programom Manifestacije.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić je istakla da će svi građani grada Sarajeva bez obzira na dob, kroz realizaciju ovih aktivnosti, kreirati jednu pozitivnu priču koju će iz Sarajeva poslati u Svijet. Sarajevo je bilo centar Svijeta i ove godine će pokazati da je srce Evrope.

Predsjedavajući Organizacionog odbora Jasmin Ademović je predstavio izuzetno obiman projekat obilježavanja koji se sastoji od sportskih, kulturnih, umjetničkih i drugih programa, koji će se održavati u samom gradu i na olimpijskim borilištima. Također je pohvalio odličnu sinergiju sa sportskim klubovima i sportskim savezima BiH koji će u okviru svojih manifestacija i vrhunskih takmičenja ugostiti Olimpijske šampione kao što su legendarni Torvill i Dean.

Kantonalni ministar sporta i kulture Kenan Magoda je istakao da je Kanton Sarajevo svojim aktivnostima finansijski podržao mnoge kulturne i sportske manifestacije i cjelokupan projekat sa ciljem obezbjeđenja što bogatijeg kulturnog programa i jačanja sportskog sistema.

Generalni sekretar sarajevske olimpijade Ahmed Karabegović je pohvalio sveobuhvatan i ambiciozan program obilježavanja, ali i zamolio da se Grad Sarajevo u budućnosti bolje brendira kao olimpijski grad. Sugerisao je da se olimpizam slavi kroz cijelu godinu a ne samo u februaru, te da se ovom problemu pristupi sistemski kroz edukaciju u školama.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof.dr. Izet Rađo je informisao prisutne da će manifestaciji prisustvovati najveći autoriteti Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta, kao i predsjednici olimpijskih komiteta bivše Jugoslavije sa ciljem sastanka sa članovima Predsjedništva BiH i nadležnim ministrima, kako bi razgovarali o Ideji da grad Sarajevo (sa olimpijskim regionima) bude domaćin Olimpijskih Svjetskih Igara mladih 2032. godine (YOG 2032). Istakao je da će se ovom manifestacijom obilježavanja 40. godišnjice slaviti olimpijska prošlost grada Sarajeva, a da će se realizacijom ideje o domaćinstvu YOG-a, Sarajevo obilježiti kao treći put olimpijski grad i kao „grad sa vizijom“.

Predsjednik Rađo je uputio iskrene čestitke gradonačelnici Karić i predsjedavajućem Gradskog vijeća Ademoviću na vođenju dobro osmišljenog projekta.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine