OK BiH & Let's Do It | Realizovana volonterska akcija čišćenja širom Bosne i Hercegovine

„Olimpijska borilišta i ekološki održivi razvoj 2021“ je projekat kojim je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine specijalni partner u akciji Svjetskog dana čišćenja koji u našoj zemlji sprovodi Let's Do It Bosna i Hercegovina.

I pored kiše u jutarnjim satima, oko 2000 vrijednih volontera na svim lokacijama u Bosni i Hercegovini sakupilo je značajnu količinu otpada. Zbog epidemiološke situacije broj volontera u organizovanim akcijama čišćenja bio je ograničen. Ove godine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je specijalni partner u 10 bh. gradova i opština: Sarajevo, Jajce, Tuzla, Cazin, Zenica, Bosanski Petrovac, Pale, Konjic, Trebinje i Žepče, a  posebno zadovoljstvo su akcije čišćenja olimpijskih borilišta – Bob staze na Trebeviću i Malog polja na Igmanu. Našu akciju su podržali i bh. sportisti, olimpijac Nedžad Husić i Mirza Nikolajev, stipendista ZOI Peking 2022, koji su se pridružili vrijednim volonterima na Trebeviću.

Važnost djelovanja u okviru održivog razvoja je u skladu sa strategijom i preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta koji se još 1996. godine obavezao da će promovisati održivi razvoj i zaštitu okoliša. Tako je okoliš postao treći stub Olimpizma, zajedno sa sportom i kulturom čija uloga je važan dio Olimpijske agende 2020+5.

Uz zahvalnost timu Let's Do It Bosna i Hercegovina, volonterima, novinarima, medijima i svima koji učestvuju u aktivnostima podizanja svijesti po ovom pitanju, generalni sekretar OK BiH, dr sci. Said Fazlagić, istakao je da je naša odgovornost ostaviti bolje uslove narednim generacijama koje dolaze od onog što smo dobili u naslijeđe. Olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje nisu samo olimpijske, već i univerzalne vrijednosti koje trebamo primijeniti na sve aspekte našeg života i djelovanja, a posebno u odnosu na okolinu u kojoj živimo. Neka olimpijske vrijednosti i olimpizam budu inspiracija za pozitivne promjene koje ćemo graditi zajedničkim snagama, rekao je dr sci. Fazlagić.

Ovogodišnje izdanje Projekta je sedmo po redu specijalno partnerstvo okviru kojeg OK BiH organizaciono, logistički i materijalno učestvuje u realizaciji najmasovnije ekološke volonterske aktivnosti u našoj zemlji.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine