OLIMPIJSKA BORILIŠTA | PEKING ZONA

Borilišta na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022 su podjeljenja u tri zone: Beijing, Yanqing i Zhangjiakou.

U nastavku detaljniji pregled svakog borilišta, kao i olimpijskih sela koja će biti kuće sportistima tokom njihovog boravka u Kini. 

Peking zona (Beijing zone)

Smještena u centralnom Pekingu, ova zona će biti domaćin primarno sportova na ledenoj plohi, kao i Ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara.

Nacionalni stadion (The National Stadium)
Događaji/takmičenja: Ceremonija otvaranja i zatvaranja

Nacionalni stadion je sportsko borilište naslijeđeno od ljetnih Olimpijskih igara Peking 2008. Poznat i kao “Ptičije gnijezdo” zbog svog jedinstvenog dizajna, ovaj kultni stadion ugostio je i Ceremoniju otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara Peking 2008, atletsko prvenstvo i fudbalsko finale na Ljetnim igrama.

Iako se sportska takmičenja u sklopu ovih Igara neće održavati na ovom borilištu, Ptičije gnijezdo će još jednom biti domaćin Ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara. 

Nacionalni vodeni centar (National Aquatics Centre)
Događaji/takmičenja: boćanje na ledu

Još jedno kultno borilište koje je naslijeđeno od Igara 2008. godine, a koje će ponovo biti korišteno je Nacionalni Vodeni centar. Ovo borilište je na Igrama 2008. bilo domaćin u disciplinama plivanje, skokovi u vodu, sinhronizovano plivanje. U kombinaciji sa svojim  kockastim dizajnom, dobilo je nadimak “Vodena kocka”. Za potrebe ove Olimpijade Vodena kocka je pretvorena u “Ledenu kocku”, prilikom priprema za takmičenje u boćanju na ledu. Nakon Olimpijade 2022, ovo multifunkcionalno borilište će se nastaviti koristiti kako za zimske tako i za ljetne sportove, zavisno od godišnjeg doba. 

Nacionalni zatvoreni stadion (National Indoor Stadium)
Događaji/takmičenja: hokej na ledu

I ovo sportsko borilište je naslijeđeno od OI Peking 2008. Nadimak “Lepeza” je dobio zbog sličnosti u dizajnu sa tradicionalnom kineskom lepezom, stadion je izgrađen za Ljetne olimpijske igre Peking 2008., gdje je bio mjesto održavanja takmičenja u ritmičkoj gimnastici, trambulini i rukometu. Bio je domaćin svjetskog prvenstva u hokeju na ledu za žene u 2015. godini, te će i na ovim Igrama biti mjesto takmičenja u hokeju na ledu sa Wukesong sportskim centrom. 

Wukesong sportski centar (Wukesong Sports Centre)
Događaji/takmičenja: hokej na ledu

Nakon održavanja košarkaškog turnira na Olimpijadi 2008., Wukesong sportski centar je uspješno korišten kao višesportska arena u godinama nakon. Sa kapacitetom od 18.000 gledalaca, bit će korišten kao glavno borilište u zatvorenom za hokej na ledu na zimskim Igrama 2022, uporedo sa Nacionalnim zatvorenim stadionom. 

Nacionalni dvorana za brzo klizanje (National Speed Skating Oval)
Događaji/takmičenja: brzo klizanje

Nacionalni stadion za brzo klizanje je jedino novo borilište u Olimpijskom parku, izgrađen za Igre 2008. Dvorana je izgrađena na mjestu terena za hokej na travi, koji je korišten za takmičenja u hokeju kao i streljaštva na Igrama 2008. Nije iznenađujuće da Nacionalni stadion za brzo klizanje nosi nadimak “Ledena traka”, a ugostit će takmičare u brzom klizanju tokom Igara Peking 2022. 

Glavni zatvoreni stadion (Capital Indoor Stadium)
Događaji/takmičenja: brzo klizanje, umjetničko klizanje

I ovo sportsko borilište je naslijeđeno od OI Peking 2008. Nakon domaćinstva odbojkaškog turnira na Ljetnoj Olimpijadi 2008. glavni zatvoreni stadion će biti mjesto gdje će se održati takmičenje u brzom i umjetničkom klizanju, na ovim Olimpijskim Igrama. Dvorana, koja je izgrađena 1968. godine, bila je domaćin više bitnih sportskih događaja, uključujući meč u stonom tenisu između Kine i SAD-a, kao ping pong diplomatija programa razmjene 1971., i jedan od prvih NBA mečeva u Kini 2004. godine.

Big Air Shougang
Događaji/takmičenja: freestyle skijanje, snowboard Big Air

Nedvojbeno, najunikatnije borilište na zimskim olimpijskim igrama Peking 2022 je Big Air Shougang, koji je izgrađen na mjestu bivšeg rudnika željeza, smješten između četiri industrijska tornja za hlađenje. Prvi je ovakve vrste u svijetu, i ugostit će freestyle skijanje i snowboard big air na Igrama. Nakon Igara ovo borilište će biti korišteno za razna takmičenja i treninge, kao i za kulturne i društvene događaje.

Izvor tekst i foto: https://olympics.com/en/beijing-2022/venues

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine