Počela vakcinacija Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine za OI Tokyo 2020

Nakon višemjesečnog zalaganja Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine je omogućio vakcinisanje sportistima i članovima delegacije – potencijalnim i sigurnim učesnicima Olimpijskih igara “Tokyo 2020”. Tim povodom su danas sportisti, treneri i članovi delegacije, koji su se odazvali pozivu, vakcinisani Pfizer cjepivom protiv COVID-19 u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Za sportiste koji su trenutno na takmičenjima bit će omogućen drugi termin vakcinacije u skladu sa njihovim trenažnim i takmičarskim rasporedima, a nadamo se već u toku sljedeće sedmice. 

Predsjednik OK BiH, g. Marijan Kvesić se zahvalio Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, što su obezbijedili imunizaciju bh tima. “Ovo će zasigurno doprinijeti bezbjednijem učešću sportista, trenera i članova delegacije na OI Tokyo 2020”, istakao je predsjednik Kvesić. 

Među prvim sportistima koji su se vakcinisali bili su Larisa Cerić, Nedžad Husić i Adem Fetahović, koji su istakli da vakcinacija sportista, posebno u kontaktnim sportovima, predstavlja psihičko olakšanje pred odlučujuća takmičenja i pripreme za odlazak na Igre. 

Vakcinisanje je dobrovoljno i ne predstavlja uslov za učešće na OI Tokyo 2020, ali na ovaj način Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine želi omogućiti bh timu bezbjedan odlazak i boravak na Igrama, što je u sklopu sa pripremnim aktivnostima OK BiH za učešće na najvećem višesportskom međunarodnom takmičenju.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine