Predsjednik OK BiH prof. dr Milanko Mučibabić promovisan u 9. DAN majstorskog zvanja u džudou

Tokom međunarodnog džudo kampa održanog u Trebinju, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine prof. dr Milanko Mučibaić promovisan je u 9. DAN – Stepen majstorskog zvanja u džudou, što ga čini nosiocem najvišeg zvanja ovog olimpijskog sporta u Bosni i Hercegovini, ali i šire.  

Prof. dr Mučibabić se aktivno bavi džudoom punih 57 godina kao sportista i sportski radnik. Na putu do 9. DAN-a majstorskog zvanja ostvario je izuzetne uspjehe kao takmičar, trener i sportski radnik. Tokom zlatnog perioda sporta u bivšoj Jugoslaviji, osvojio je evropske i svjetske medalje kao takmičar i trener reprezentacije (1981, 1982, 1986. godine), a najtrofejniji je vetran džudo sporta Bosne i Hercegovine kao višestruki evropski i svjetski veteranski šampion (2010, 2013, 2016, 2017, 2019. godine). 

Paralelno sa sportskim uspjesima, izuzetan doprinos djelovanjem kao sportski radnik pružio je putem obnašanja niza funkcija u državnim i sportskim institucijama, te organima i tijelima sportskih organizacija. Pored rada u resornim ministrastvima nadležnim za sport, prof. dr Mučibabić je bio i predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine, tokom četiri mandata član Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta BiH, a sadašnju funkciju Predsjednika OK BiH obavlja po drugi put u svojoj bogatoj karijeri. Aktivno je učestvovao u objedinjavanju bh. sporta, odnosno sporta na nivou Bosne i Hercegovine kako bi svi sportisti iz BiH mogli ravnopravno učestvovati i predstavljati bh. sport na međunarodnom planu. 

Pored sportske karijere, Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine je i doktorirao u oblasti sportskih nauka, te je autor brojnih naučnih radova i knjiga u ovoj oblasti. 

Majstorsko zvanje 9. DAN se šalje na verifikaciju Međunarodnoj džudo federaciji (IJF) što će biti još jedno međunarodno priznanje kako lično nosiocu ovog zvanja, tako i kolektivno za našu sportsku zajednicu i olimpijski sport. 

Upućujemo iskrene čestitke predsjedniku OK BiH prof. dr Milanku Mučibabić na ovom izuzetnom priznanju i želimo još mnogo sportskih i ličnih uspjeha na dobrobit bh. sportskog sistema i sporta. 

 

Kompletnu biografiju prof. dr Milanka Mučibabića predsjednika OK BiH možete pogledati na ovom linku

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine