Prof.dr Branislav Crnogorac, član IK OK BiH dobitnik Ordena Izlazećeg sunca

Prof.dr Branislav Crnogorac, član Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine dobitnik je ordena Izlazećeg sunca, zlatnih i srebrenih zraka. Orden Izlazećeg sunca, je orden kojeg dodijeljuje Japanska vlada, a osnovao ga je Car Meiji 1875. godine. Zrake izlazećeg sunca, na osnovu kojih je i dizajniran orden, simbolično prikazuju moć i energiju izlazećeg sunca.

Za Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, profesor Crnogorac je poručio: “Iznimna mi je čast biti dobitnik ove prestižne nagrade, koju dodijeljuje Car Japana putem Vlade Japana onim ljudima koji su iz određenih oblasti napravili značajan pomak. Stoga, u mom slučaju prepoznati su napori koje sam uložio u popularizaciju judo sporta u BiH. Moj dugogodišnji staž u sportu je pobudio posebno interesovanje. Naime, ja sam već 55 godina aktivno prisutan u sportu, a od toga 45 godina sam trener, i naravno kroz moje škole i akademije su prošli mnogi sportisti, vrhunski i najtrofejniji sportisti. Od velikog interesovanja je i moj doprinos na prijateljstvu između BiH i Japana, gdje sam na sebi osoben način i uz dostupna sredstva, vrlo često kroz takmičenja, organizovao i aktivno radio na promociji japanske kulture. Stoga, pored rezultata u judo sportu prepoznat je i moj doprinos na unaprijeđenju razumijevanja između BiH i Japana, a i to je sve na određen način krunisano ovim velikim priznanjem. Ja sam jedan od najsretnijih ljudi na planeti i ovakvo priznaje se dobiva jednom u životu”.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine šalje iskrene čestitke prof. dr Crnogorcu, članu Izvršnog komiteta OK BiH na ovom prestižnom priznanju.

 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine