PRVI REZULTATI BIH SPORTISTA U 2022. GODINI

Iako smo tek na početku 2022. godine naši sportisti već ostvaruju rezultate. U nastavku pročitajte dostignuća bh. sportista na samom početku ove godine.

TENIS
Naš najbolji dubl teniser  Tomislav Brkić je 2022. godinu počeo na odličan način  plasiravši se u polufinale dubla na ATP 250 turniru u Adelaideu.

On je na ovom turniru nastupao u paru sa Santiagom Gonzalezom. Brkić i 38-godišnji Meksikanac su stigli do polufinala pobjedama nad Treatom Hueyjem i Frederikom Nielsenom te nad Aleksandrom Vukićem i Edwardom Winterom.

Međutim Brkić i Gonzalez su u polufinalu izgubili protiv Rohana Bopanne i Ramkumar Ramanathana rezltatom 2:0. Treba istaknuti da su njihovi polufinalni protivnici na kraju i osvojili ovaj turnir.

U tenisu sjajne vijesti dolaze i iz juniorske kategorije, Tea Kovačević, najbolja juniorka Bosne i Hercegovine do 12 i 14 godina starosti, pobjednica je ovogodišnjeg 28. po redu velikog svjetskog juniorskog turnira “LEMON BOWL 2022” koji se odigrao u Rimu.

Na ovom turniru Tea Kovačević je do osvajanja titule izgubila samo sedam gemova u odigranih pet mečeva. U finalu je sa 6-2, 6-0 ubjedljivo nadigrala Amerikanku Castracani Camilla Olgu.

Osvajanjem ovog prestižnog svjetskog juniorskog turnira Tea je potvrdila svjetsku klasu i pokazala da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima jednu od najboljih juniorki svijeta u ovoj kategoriji.

STRELJAŠTVO
Proteklog vikenda u slovenskom Trinu održan je Walther Cup i 25. Skirca Open, na kojem je nastupilo nekoliko stotina takmičara iz 9 država.

Takmičari Streljačkog kuba Sarajevo su bili veoma uspješni te su osvojili dva druga mjesta, pojedinačno i ekipno, uz novi državni rekord.

Najbolja bh. takmičarka, državna prvakinja i državna rekorderka Segmedina Bjelošević je sjajno gađala te ponovo postavila novi državni rekord. U finalnom gađanju zauzela je 4. mjesto. Zajedno sa Ajom Basarić i Aidom Arnautović osvojile su 2. mjesto ekipno, iza reprezentacije domaćina.

Drugog dana takmičenja državni prvak i rekorder Nedžad Džanković je odlično gađao u kvalifikacijama kao i u polufinalnoj rundi. U konačnom plasmanu je osvojio odlično 2. mjesto.

Treba napomenuti da je ovo prvo takmičenje po novim pravilima i da su se takmičari iz Sarajeva odlično snašli u novim okolnostima.

KLIZANJE
Odlične vijesti dolaze nam iz svijeta klizanja. Naime seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić, nastupio je na međunarodnom takmičenju ISU Challenge 2-Panonia Open, koje je održano od 07. do 09.01.2022. u Budimpešti (Mađarska).

Na ovom takmičenju učestovalo je 157 brzoklizača iz 15 zemalja, a naš Tarik je imao dobar nastup. Na 1500 m zauzeo je 4. mjesto, na 500 m bio je sedmi, a na 1000 m završio je na 13. mjestu. U ukupnom plasmanu zauzeo je 8. mjesto.

Posebno vrijedi istaći da je naš reprezentativac na 1000 m postavio novi državni rekord u vremenu 1:26.967, te je sada vlasnik dva državna rekorda, na 500 m i 1000 m.

Ovo je potvrda, da se nalazi u dobroj formi pred nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se održava u martu ove godine u Kanadi.

Takođe seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine, plesni klizački par, Ekatarina Mitrofanova/Vladislav Kasinskij, uz podršku Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, nastupiće od 10. do 16.01.2022. na Evropskom prvenstvu, koje se održava u Tallinnu (Estonija). Nastup u kratkom programu je 14.01. u 11 sati uz direktni TV prenos na Eurosport 2.

U konkurenciji najboljih plesnih parova Evrope, očekujemo dobar nastup Ekatarine i Vladislava, a i da, pored plasmana, osvoje dovoljan broj bodova za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u martu ove godine u Francuskoj.

Čestitamo našim sportitima, njihovim trenerima i matičnim savezima te im želimo sportsku sreću i dobro zdravlje u narednom takmičarskom periodu.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine