Rukometna reprezentacija se plasirala na EURO 2022!

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se drugi put u historiji plasirala na Evropsko prvenstvo. Naši reprezentativci su učestvovali i na posljednjem Evropskom prvenstvu 2020. godine koje je održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Naši rukometaši su danas u Grazu izgubili od Austrije rezultatom 27:23, no uspjeli su se kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije plasirati na smotru najboljih evropskih reprezentacija koja će biti održana u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru naredne godine.

U susretu u Grazu domaća selekcija je morala pobijediti kako bi se plasirala na Evropsko prvenstvo i to je uz blagu pomoć sudija uspjela ostvariti. Austrija je vodila od početka do kraja susreta i upisala je pobjedu kojom je zauzela drugo mjesto u grupi. U prvom poluvremenu Austrijanci su imali konstantno između tri i četiri gola prednosti, te je nisu imali problema da je sačuvaju i u nastavku susreta. Naša selekcija je u kvalifikacijama ostvarila pobjede protiv Estonije (21:19) i Austrije (27:21), dok je poražena od Njemačke dva puta (25:21 i 26:24), te po jednom od Estonije (24:21) i Austrije danas (27:23). 

Ovo je drugi put u historiji da se reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Evropsko prvenstvo. Naši reprezentativci su učestvovali i na posljednjem Evropskom prvenstvu 2020. godine koje je održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. 

Predstojeće Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti 24 ekipe.

 

Izvor tekst i foto: Facebook Rukometna reprezentacija BiH

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine