Sports as Value: Projektni menadžment nije posao od 9 do 5

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je bio domaćin drugog radnog sastanka u periodu od 19 do 22. novembra u sklopu Erasmus+ projekta Sports as Value koji ima za cilj integraciju pozitivnih vrijednosti u sportsku praksu i izgradnju jače zajednice kroz sport i promicanje EU vrijednosti.

Na trodnevnom radnom sastanku predstavnici ENGSO-a, OPES-a, EAS-a, Univerziteta u Prištini, Olimpijskog komiteta Kosova, Olimpijskog komiteta Albanije, Olimpijskog komiteta Crne Gore i Sportske konfederacije Portugala su imali priliku upoznati se sa dizajnom projektnih aplikacija kao i sa izazovima sa kojima se možemo susresti u projektnom menažmentu.

Predstavnice OPES Italije su kroz svoje prezentacije sa svim učesnicima detaljno prošle dizajn projektne apilikacije od same prijave na pozive do razrade projektne ideje. Također, sa učesnicima su podijelili svoje bogato iskustvo o projektnom menadžmentu, izazovima sa kojima se susreću do načina pronalaska projektnih rješenja.

Linda Rambola, predstavnica OPES Italija naglasila je da projektni menadžment nije posao od 9 do 5, te da on zahtijeva mnogo istraživanja i učenja kako bi sačinili adekvatne projektne prijedloge.

Sastankom u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, zatvoren je treći radni paket projekta čiji je glavni cilj bio povećanje kapaciteta sportskih menadžera, organizatora i volontera uz jačanje mreža kako u svom okruženju tako i širom Evrope. Pred nama je četvrti radni paket čiji se zadaci odnose na povećanje znanja učesnika o različitim evropskim vrijednostima, kao što su mir, integritet, dobro upravljanje, različitost i jednakost, te kako se ove vrijednosti mogu efikasno promovirati kroz sport na osnovnom nivou. S obzirom na izvršenu pripremu iz prethodnog radnog paketa, odnosno stvaranje ili jačanje odnosa između sportskih menadžera i organizatora u regionu identifikovane su mogućnosti za zajedničke akcije širom regiona o kojima smo govorili na radnom sastanku u Sarajevu. Stoga, u narednoj godini nam slijede sjajne aktivnosti sa našim prijateljima i partnerima iz regiona.

Podsjetimo se, Sports as Value je Erasmus+ projekt izgradnje kapaciteta u području sporta u kojem su se zemlje Zapodnog Balkana i EU udružile radi zajedničkog cilja: integracije pozitivnih vrijednosti u sportsku praksu i izgradnje jače zajednice kroz sport i promicanje EU vrijednosti.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je prepoznat kao vrijedan i kredibilan partner na projektu Sports as Value koji je svojim znanjem i stručnošću doprinijeo sjajno organizovanom radnom sastanku.  

Koordinator ovog projekta je ENGSO (Evropske nevladine sportske organizacije) koji zajedno sa 8 organizacija (OPES Italija, EAS, CDP, Univerzitet u Pristini, NOK Kosovo, NOK Albanija, NOK Crna Gora i NOK BIH) uspješno provode projekat.

 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine