SVEČANOM AKADEMIJOM U NARODNOM POZORIŠTU OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA SARAJEVSKE OLIMPIJADE

Sinoć je u Narodnom pozorištu održana Svečana akademija povodom obilježavanja 40. godišnjice otvorenja ZOI ’84 u Sarajevu. Svečanost je otvorena uz prikazivanje filma urednice sportskog programa televizije BiH Medine Šehić u kojem su evocirane uspomene na ZOI ’84. Svečanoj akademiji prisustvovali su nosioci javnih funkcija svih nivoa vlasti u BiH, predsjednik OK BiH akadmik prof. dr Izet Rađo, potpredsjednici OK BiH Marijan Kvesić i prof. dr Milanko Mučibabić, generalni sekretar OK BiH doc. dr. Said Fazlagić, olimpijci i sportisti.

Prisutnima se pozdravnim govorom obratila gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i poručila da su ZOI ’84 sportski spektakl po kojem je naš grad postao planetarno poznat.

Prisutnima se obratio i Predsjednik OK BiH akademik prof. dr Izet Rađo, a inspirativno obraćanje Predsjednika OK BIH prenosimo u cjelosti.

Olimpijski plamen, uprkos svim iskušenjima, 40 godina vjerno obasjava Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, ali i snažnu viziju Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine koja se napaja sa izvora iznjedrene misli utemeljitelja modernih Olimpijskih igara Pjera de Kubertena.

Citius, Altius, Fortius, ... Brže, više, snažnije ... kao poruka čovječanstvu, da Olimpijski plamen prati svoj tok kroz vijekove za dobrobit čovječanstva sve vatrenije, hrabrije i čistije. Svako od vas ima svoja zabilježena sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su održane u Sarajevu te 1984. godine.

Mnogi će se i ove noći sjetiti tog doživljenog varljivog mjeseca februara, pogleda ka nebeskom beskraju u potrazi za željenim pahuljama snijega.

Sjećanja čuvaju i riječi predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, bezvremenog prijatelja Bosne i Hercegovine, Huana Antonija Samarana: “Doviđenja, drago Sarajevo!”, uz zahvalnost za izvrsnost organizovanja Igara.

Ovo je iznimna prilika, da se zahvalimo svim ljudima koji su imali smjelost i viziju da se kandiduju i organizuju najbolje olimpijske igre do tada.

 Citius, Altius, Fortius - Brže, više, snažnije. Uz podršku naših prijatelja iz Evropskog olimpijskog komiteta predvođenih predsjednikom Dr Janezom Kocijančičem, rasla je tih godina naša olimpijska porodica, želeći ponovno obasjati Olimpijskim plamenom Sarajevo i Istočno Sarajevo uz Evropske olimpijske igre mladih.

Kada dijelimo zajedničku viziju, sve je moguće. Te 2019. godine plamen mira obasjao je naše olimpijske planine. Želim vas zamoliti da na trenutak zamislite tu ljepotu obilja odvažne mladosti koja je nizala korake na sarajevskim ulicama, uz trgove, parkove i posebnost njihovih emocija kojima su bilježili te godine u našem Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Njihova mladost kao snaga, kao utjeha, u ovom vremenu iskušenja za čovječanstvo, uz sva naša nadanja da će i oni stvarati samo dobro, nezaboravljajući pouku Pjera de Kubertena, kako nije važno samo pobijediti, već i učestvovati. Kako nije važna stvar u životu samo trijumf, već i borba, kako suštinska stvar nije pobijediti već boriti se u dobru jer samo umnožavanjem ovih principa moguća je izgradnja snažnog i hrabrijeg i iznad svega, velikodušnijeg čovječanstva.

 Citius, Altius, Fortius - brže, više, snažnije.

Dr Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta nam poručuje:

“Samo udruživanjem ruku u partnerstvu možemo uistinu živjeti naš novi olimpijski moto brže, više, snažnije, ali i zajedno!”

Zajedno smo i ove noći. Bezvremeni Olimpijski plamen i mi, a u nama želja za naše olimpijske planine, za našu Bosnu i Hercegovinu, koja će ponovno ispisati na koricama svoje knjige o Olimpizmu svoju olimpijsku priču uz naslov - YOG, Olimpijske igre mladih 2032. godine.

Želim vjerovati kako je to i vaša želja, želja za obnovom olimpijskih borilišta, želja za Olimpijskim plamenom koji će ponovno obasjati Sarajevo, ljubavlju, srećom i mladošću onih sportistkinja i sportista koji će doživjeti svu posebnost naših olimpijskih planina.

A ako ne napravimo hrabro novi olimpijski iskorak za deset godina bit ćemo više razočarani onim što nismo učinili, nego onim što jesmo.

Stoga je bitnost u stalnom isplovljavanju iz životne luke, jer samo taj čin nam omogućava da se otisnemo ka ovozemaljskoj pučini gdje nas očekuje naša vizija, a naša vizija je da uz ime našeg Sarajeva i Istočnog Sarajeva ispišemo i ime - YOG, Olimpijske Svjetske Igre mladih 2032. godine.

Takvo je i naše Sarajevo! Grad koji ne zaboravlja svoju prošlost, grad koji čuva svoju sadašnjost, grad koji misli o svojoj budućnosti.

Dozvolite mi da zavrsšm uz riječi sarajevskog pjesnika Izeta Kike Sarajlića o našem Sarajevu...

“Ovo je grad u kome možda i nisam bio najsrećniji, ali u kome i kiša kada pada - nije prosto kiša...”

Video porukom se obratio i Tomas Bah, predsjednik MOK-a koji je istakao da je ova godišnjica emotivan trenutak za cijeli Olimpijski pokret.

"Jer ste kroz dugu i često burnu historiju Sarajeva doživjeli čitavu lepezu ljudskih emocija. Od velike radosti i nade koju nam samo sport može dati, do boli i patnje rata. Ali što je najvažnije, naslijeđe Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. predstavljaju snagu sporta u prevladavanju pošasti rata i daje nam nadu i snagu da oblikujemo bolju budućnost", rekao je Bach.

Tokom svečanosti su se obratili i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Predsjednik OO Obilježavanja ZOI’84 Jasmin Ademović, Ministar culture i sporta KS Kenan Magoda, prvi savjetnik Predsjednika MOK-a Pere Miro  i osvajač srebrne medalje na ZOI ’84 Jure Franko.

U okviru Svečane akademije, izvedena je premijera baletnog klasika Bolero, kompozitora Mauricea Ravela, u koreografiji Takuyae Sumitomoa i uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala maestra Vesna Šouc.

 

 

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine