Veliki dan za Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

Danas se navršavaju 32 godine od osnivanja Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine!

04. juna 1992. godine, osnivačkom skupštinom rukovodilo je radno Predsjedništvo u sastavu Ahmed Karabegović, Čedo Gojković i Miroslav Šipek. Za prvog Predsjednika Komiteta izabran je Stjepan Kljuić.

Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista naše države na ljetnim Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, što je ujedno bila i prva velika pobjeda ljudi odanih sportu, koji su u našoj zemlji u teškom ratnom vremenu sačuvali olimpijsko naslijeđe od totalnog uništenja, 24. septembra 1993. godine u Monaku, OK BiH je zvanično priznat i od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a).

OK BiH je potom, 8. decembra 2002. godine upisan u registar Ministarstva pravde kao prva sportska organizacija u koju se udružuju državni sportski savezi. Upisom u ovaj registar, kao i prethodnim potpisom Lozanske deklaracije od 28. jula 1999. godine, konstituisano je krovno sportsko tijelo države Bosne i Hercegovine.

Od 1992. do danas Olimpijski komitet BiH,  učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima sa više od 1.500 najboljih sportista. Prve medalje Bosni i Hercegovini donijeli su, na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. godine, karatista Eldin Pekmez - bronza, a prve zlatne bokser Almedin Fetahović i košarkašice predvođene Razijom Mujanović.

Pored učešća na međunarodnim višesportskim takmičenjima, OK BiH je kontinuirano radio na mnogobrojnim projektima edukacije sportista i sportskih radnika, stipendiranju vrhunskih sportista, promociji i očuvanju Olimpijskog naslijeđa i Olimpijskih vrijednosti, projektima Evropske unije, organizaciji mnoštva aktivnosti kao i kapitalnim projektima među kojim izdvajamo domaćinstvo EYOF-a 2019 kao i obnovu originalne zgrade Olimpijskog muzeja.
Olimpijski komitet BiH će nastaviti predan rad i djelovanje na unaprjeđenju i osnaživanju Olimpijskog pokreta u Bosni i Hercegovini i cjelokupnog bosanskohercegovačkog sportskog sistema.

Prvi Izvršni komitet su sačinjavali istaknuti olimpijci, sportisti i sportski radnici: Mirza Delibašić, Mirsad Fazlagić, Čedo Gojković, Ahmed Karabegović, Dragan Nožica, Ante Raos, Mehmed Sokolović, Miroslav Šipek i Katica Šporer.

Funkciju Predsjednika Olimpijskog komiteta BiH do sada su obnašali: Stjepan Kljuić, Bogić Bogićević, Ahmed Karabegović, Ljiljanko Naletilić, Zdravko Rađenović, prof.dr Nađa Avdibašić - Vukadinović, Siniša Kisić, Marijan Kvesić, akad. prof.dr Izet Rađo i prof. dr Milanko Mučibabić, dok su funkciju generalnog sekretara obnašali: Izudin Filipović, Sejdalija Mustafić i dr sci.Said Fazlagić.

"Neka Olimpijska baklja prati svoj tok kroz vijekove za dobrobit čovječanstva sve vatrenije, hrabrije i čistije..."
Pjer de Kuberten

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine