Predsjednik Svjetske gimnastičke federacije i član MOK-a Morinari Watanabe posjetio OK BiH

Čelnici Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine danas su ugostili Predsjednika Svjetske gimnastičke federacije i člana Međunarodnog olimpijskog komiteta gospodina Morinari Watanabe. Pored Predsjednika OK BiH Marijana Kvesića i potpredsjednika prof.dr Milanka Mučibabića te generalnog sekretara OK BiH dr.sci Saida Fazlagića, dobrodošlicu u Sarajevo su poželili i pomoćnica Ministra za sport Ministrastva civilnih poslova BiH Anđa Kalem Perić, ministar Kantona Sarajevo Samir Avdić, ambasador Japana u BiH Makoto Ito, kao i predsjednik Gimnastičkog saveza BiH Adamir Raščić sa svojim saradnicima prof.dr Mersad Suljević, prof.dr Amir Muratović i Saša Kovačević.

Prisutni su imali priliku da se kroz prezentacije predstavnika Gimnastičkog saveza BiH upoznaju sa trenutnim stanjem gimnastičkog sporta u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na(ne)postojeću adekvatnu infrastrukturu i prostore u kojima BH gimnastičari treniraju, što je ujedno i bio povod za ovaj prijem. Bitno je navesti da je upravo ovaj sport od velikog interesa za mlade, te da se u Banja Luci gradi novi kompleks sa dvoranom za gimnastiku, koju je neophodno opremiti adekvatnom gimnastičarskom opremom, kao i obnoviti postojeću opremu u ostalim BH gimnastičarskim klubovima.

Predstavnici kantonalnih i nadležnih državnih ministarstava su iskazali spremnost da podrže gimnastički sport u BiH na način da obezbjede prostor i sredstva za adaptaciju postojećih objekata i koja bi bila namjenjena isključivo za gimnastiku.

Morinari Watanabe, čija je ovo druga posjeta Sarajevu, se svim prisutnim zahvalio na toplom prijemu, uz konstataciju da će Svjetska gimnastička federacija u saradnji sa vladajućim strukturama Bosne i Hercegovine pokušati pomoći u nabavci adekvatnih gimnastičkih sprava, kao i u pružanju stručne pomoći, a sve u cilju razvoja gimnastičkog sporta u ovoj zemlji. Također g. Watanabe je iskazao veliku želju da pomogne BiH u organizaciji velikog gimnastičkog takmičenja u skorijoj budućnosti.

Predsjednik Marijan Kvesić je izrazio veliku čast što je Olimpijski odbor BiH ugostio člana Međunarodnog olimpijskog odbora, te da ga raduje naklonost gospodina Watanbe da pomogne gimnastičkom športu u BiH, što je još jedan pokazatelj da Olimpijski odbor BiH i Međunarodni olimpijski odbor imaju izrazito dobru suradnju.

Prijavite se na newsletter Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine